Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Véget ért a "GOLDEN MASK 2022" többnemzeti védelmi gyakorlat

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. október 5., szerda 12:09

Véget ért a németországi Bergenben a 2022. szeptember 15. - október 03. között megrendezett „GOLDEN MASK 2022” többnemzeti ABV (atom, biológiai, vegyi) védelmi gyakorlat, melyen a Magyar Honvédséget az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriuma (MBL), az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, illetve a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj kijelölt állománya képviselte.

A gyakorlat a NATO Reagáló Erők (NATO Response Forces, NRF) 2023-as váltás ABV Védelmi Zászlóaljának (CJ-CBRND-TF) harckészültségi ellenőrzését („CREVAL READINESS”) is magába foglalta.

Az MBL állománya többnemzeti összekovácsoló feladatok („cross training”), valamint valós gyakorlati feladatok (Field Training Excercise, FTX) megoldásán keresztül egyaránt megmutathatta szakmai felkészültségét. A valós idejű feladatvégrehajtás során a német ABV Védelmi Intézet (Bundeswehr ABC Wehrwissenschaftliche Institut) Biológiai Intézete biztosította a szimuláns kórokozókkal előkészített minták biztonságos kihelyezését, az azokkal történő munkavégzést. Az MBL ezen felül, pluszfeladatként, speciálisan előkészített mintákat is kapott, amelyek kapcsán a német intézet tesztelte a magyar laboratórium rátermettségét. 

IMG-111800bc1d2df7d540ac1e1f598f11f5-V

A mérési eredmények kapcsán lehetőség nyílt a magyar, illetve német laboratóriumok közötti szakmai egyeztetés végrehajtására, mivel a vizsgálatokat mindkét fél laboratóriuma párhuzamosan hajtotta végre. A német fél elégedetten nyugtázta az MBL tevékenységét, hozzátéve, hogy részükről a végleges eredmények csak 2 héttel később állnak majd rendelkezésre.

A laboratórium a magyar mellett a nemzetközi (cseh, francia, német) ABV mintavevő csoportok által beszállított minták feldolgozását is magas szakmai színvonalon hajtotta végre.

A münsteri bázisról Schierenbleeken-be történő áttelepülést követően, a gyakorlat zárómomentumaként került megrendezésre a VIP-nap (DV-day). A bemutatón több ország diplomatáinak nyílt lehetősége megismerni a magyar laboratóriumot.

A gyakorlat során az MBL több alkalommal részesült dicséretben, mind a katonai elöljárók, mind pedig a német laboratórium oldaláról. Ezek során egyértelmű megerősítést nyert, hogy a magyar képesség, magasfokú szakmai felkészültségével jelenleg is unikális elemnek tekinthető a nemzetközi ABV-védelmi színtéren.

ESZA