Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás korlátozása

Az ÉSZAK-PESTI CENTRUMKÓRHÁZ - HONVÉDKÓRHÁZ területén 2023. november 11.-től további intézkedésig látogatási korlátozás került elrendelésre.

Részletek

Áldozatvállalás és elkötelezettség minden körülmények között

2012. november 29., csütörtök 15:16

A magyar katonaorvosokra minden időben számítani lehet, feladataikat esküjükhöz híven teljesítik – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter november 3-án Budapesten. A megemlékezésen − amelyet a Honvédelmi Minisztérium, Budapest VIII. kerületének önkormányzata és a Nemzeti Fórum Egyesület rendezett a Ludovika téren − a magyar orvos hősi halottak emlékszobránál Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében méltatta azoknak az orvosoknak a helytállását, akik a háborúkban életüket kockáztatva mentették és gyógyították a sebesülteket, és sokan közülük életüket is feláldozták a gondjaikra bízottak ellátása közben.

A miniszter külön kitért az 1956-os forradalom és szabadságharc viharaiban szolgálatot teljesítő orvosokra, akik úgy látták el kötelességüket, hogy eközben a szovjetek sem mentelmi jogukat, sem a genfi konvenció szerint segítséget nyújtó Vöröskeresztet nem tisztelték. Ennek ellenére a budapesti kórházakban egyaránt gondozták a magyar és orosz sérülteket, forradalmár és ávós sebesülteket. „A frontokon katonaorvosainkat kettős eskü kötötte: a honvédeskü, a hazáért mindhalálig! szava és gondolata, illetve a hippokratészi eskü: senkinek se árts, de mindenkinek segíts” – mondta a miniszter. Hende Csaba felidézte: az első világháborúban több mint 1,9 millió sebesültet kellett ellátniuk a szakembereknek, a második világháború magyar sebesültjeinek számát pedig nem tudjuk pontosan, de számuk 180–220 ezer közé tehető. Sokan köszönhetik életüket a kötelességeiket lehetetlen körülmények közepette teljesítő honvédorvosoknak, akik közül legalább ezerkétszázan életükkel fizettek ezért a két világháború során. A máról szólva a honvédelmi miniszter emlékeztetett: az elmúlt időszakban a Honvédkórház eddig is jelentős ellátási feladatai egyes területeken meghatszorozódtak, sőt, megtízszereződtek. A honvéd-egészségügy által végzett szolgálatnak az országhatárokon túl is rendkívüli jelentősége van: a magyar szakemberek szövetségeseink elismerését és csodálatát is kivívták, aminek ékes bizonyítéka, hogy a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja Magyarországon működik. A magyar katonaorvosokat a külföldi missziókban, például Afganisztánban is hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi. A miniszter beszédében név szerint megemlítette dr. Borbély Csaba századost, aki 2011 júniusában szívinfarktusban vesztette életét Afganisztánban. Szintén kiemelte és méltatta dr. Dani Fruzsina főhadnagy hősies helytállását a 2010. augusztus 23-ai afganisztáni támadás során, amikor saját sérüléseivel nem törődve látta el sebesült társait. Hősi halottak mellett tehát szerencsére hősökből sincs hiány, mint ahogy áldozatvállalásból, elkötelezettségből sincs: a magyar katonaorvosokra minden időben számítani lehet, feladataikat esküjükhöz híven teljesítik. A honvédelmi miniszter – a többi emlékező mellett – az ünnepség végén koszorút helyezett el az emlékműnél. Forrás: honvedelem.huFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
ESZA