Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás a PIC-en

2017. február 15., szerda 8:24

Novák Katalin család, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár meglátogatta az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Koraszülött Intenzív Részlegét 2017. február 14-én.

Novák Katalin államtitkárt Dr. Tamás Róbert orvos ezredes, a Honvédkórház orvosigazgatója, Dr. Demeter János, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály és PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztályvezető főorvosa, valamint Dr. Nádor Csaba, a PIC vezető főorvosa fogadta.
Az osztály munkájáról Dr. Nádor Csaba számolt be, aki elkötelezett híve a családbarát PIC megteremtésének. Elmondta, hogy a szemléletmód nem egyedüli, de az országban a Honvédkórházban valósult meg először. A MH EK Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának 14 ágyas Koraszülött Intenzív részlegén igyekeznek 24 órában lehetővé tenni, hogy az anyuka gyermeke mellett lehessen, kenguruzhassanak – egymáshoz bújhassanak. „Nálunk a baba a főnök” – mondta a főorvos, hiszen az ő igényeihez kell alkalmazkodnia a kismamának. Az osztályon dolgozó munkatársak maximálisan támogatják az anyatejes táplálást is, de talán a legfontosabb, hogy mindent a szülőkkel együtt és nekik elmagyarázva tesznek meg a kisbabák egészséges fejlődése érdekében. Novák Katalinnak alkalma volt személyesen is beszélgetni az osztályon tartózkodó kismamákkal és megfigyelni a kengurumódszert, (amely iránt nagy érdeklődést tanúsított).

1609151231
Dr. Nádor Csaba tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a koraszülöttek ellátása az Észak-Közép-Magyarországi nagytérségben zajlik a legszervezettebben. Mégpedig annak köszönhetően, hogy a Semmelweis terv indulása után az osztály úgy látta, hogy a nagytérség szülészeti-neonatológiai progresszív ellátását úgy lehet a legkönnyebben megoldani, ha kapcsolatba lépnek az egyes kórházak szülész-neonatológus vezetőivel és szabályozzák a térség betegútjait. Idáig 2 alkalommal tartottak térségi konferenciát, 2013 márciusában és 2016 februárjában, de Demeter főorvos vezetésével több helyszínen is folytak továbbképzések, megbeszélések.
A látogatás végén mindkét fél kifejezte köszönetét, hogy megvalósulhatott az egyeztetés, és hogy számos, a gyermekgondozással kapcsolatos elgondolásban egyetértés mutatkozott a kórházi ellátásban és az állami szervezésben dolgozók között. Novák Katalin példaértékűnek nevezte a PIC-en folytatott munkát.
ESZA