Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai delegáció látogatása az MH Egészségügyi Központban

2014. július 2., szerda 13:47

Az Amerikai Egyesült Államok Európai Regionális Egészségügyi Parancsnokságának (ERMC) parancsnoka, Norvell V. Coots dandártábornok szakmai látogatást tett az MH Egészségügyi Központban 2014. június 27-én.

1609150861
Szabó István vezérőrnagy, parancsnok, Norvell V. Coots dandártábornok, Dr. Vekerdi Zoltán ezredes (MH egészségügyi főnök)A két szervezet nagy hagyományokra visszatekintő, szoros szakmai kapcsolatot ápol, melynek keretében számos közös felkészülés, kiképzési esemény került végrehajtásra, valamint ennek köszönhető az Amerikai-Magyar Katonaorvosi Konferencia több mint húsz éves tradíciója is. Ennek okán hívta meg látogatásra Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka az intézménybe – a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ által szervezett Force Health Protection konferencia programján hazánkban tartózkodó – Coots dandártábornokot, az Amerikai Egyesült Államok Európai Regionális Egészségügyi Parancsnokságának (ERMC) parancsnokát.
1609150861
A delegáció egy rövid, szűk körű megbeszélést követően előadásokat hallgatott meg, melyek során megismerkedhettek az MH EK felépítésével, struktúrájával, kórházi képességeivel, a Magyar Honvédség Egészségügyi Szolgálatának jelentőségével és a missziós szerepvállalásokkal, illetve azok egészségügyi biztosításával.
1609150861
A kórház egységeinek bemutatása a nemrégen átadott Klinikai Demonstrációs Egységében vette kezdetét, ahol Dakó Klára főtörzsőrmester vezetésével a kórház új gyakorlati képzési lehetőségeit ismerhették meg. Ezt követően a Központi Radiológia Diagnosztika működését és technikai felszereltségét Dr. Borbély Krisztina mutatta be.
1609150861
A látogatás Coots dandártábornok szakmai hátteréből adódóan az égési sebészeten folytatódott, ahol Dr. Halmy Csaba ezredes az ellátásra vonatkozó információkat és statisztikai adatokat ismertette, majd az osztály adottságait, tevékenységét és néhány orvosi kihívást jelentő esetet is megmutatott a vendégeknek.
A szakmai program zárásaként a delegáció a légi úton érkező sérültek fogadására kialakított heliportot és intézményünk kivételes technikai felszereltségét reprezentáló önjáró robotokat tekintették meg Varga Lajos alezredes közreműködésével.
1609150861
A nap hátralévő részében Pető Zsolt őrnagy – kötetlen program keretében – Budapest kiemelt nevezetességeit, a Parlamentet és a Sziklakórházat, mutatta meg amerikai vendégeinknek.

Fotó: Tóth László

ESZA