Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ápoló tanulók versenye a Honvédkórházban

2013. október 19., szombat 12:21

Az MH Egészségügyi Központ szervezésében idén is Budapesten, a Honvédkórházban rendezték meg az Ápoló Tanulók Országos Szakmai Versenyét október 17-18-án. 

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság – az MH Egészségügyi Központ támogatásával – idén is megrendezte országos szakmai versenyét, amelyre összesen kilencvenhárom csapat nevezett. A versenyt az iskolai rendszerben, nappali képzésben résztvevő, ápoló tanulók részére hirdették meg, két kategóriában.
Az első forduló az interneten keresztül zajlott még áprilisban, amikor a diákok egy negyven kérdéses teszt kitöltésével bizonyíthatták elméleti tudásukat. A döntőbe kategóriánként a legtöbb pontot elérő öt-öt csapat jutott be. A versenyzők – a kísérő tanáraikkal együtt – Debrecenből, Kaposvárról, Kiskunhalasról, Salgótarjánból, Szegedről és Szekszárdról érkeztek.

1609150785

A döntő – amit október 17-én és 18-án tartottak Budapesten, a Honvédkórházban – két részből állt. Az első napon a versenyzőknek egy prezentációt kellett tartaniuk „Minőség és innováció az ápolásban” címmel. A második napon pedig, kétfős csoportokban, kórházi körülmények között, valós munkahelyzetet imitáló komplex szituációs gyakorlati feladatokat hajtottak végre. Dr. Zsiros Lajos orvos dandártábornok, az MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvos igazgatója, a Magyar Honvédség fősebésze a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: „a versenyzőknek ápolási feladatokat kellett megadott időre, magas színvonalon teljesíteniük. Az ápolás már régóta egy önálló szakma. A betegek ápolása, forgatása, mosdatása, etetése, itatása, gyógyszerelése, az infúzió, a katéter gondozása, mind-mind komoly munkát ró a nővérekre. Ennek elsajátításának elméleti és gyakorlati vizsgáját teszik itt le a versenyzők”A dandártábornok hozzátette: „a Honvédkórházban a feltételek egy telephelyen adottak a verseny megrendezésére. Az ápolási igazgatóság munkatársai nagyon elkötelezettek abban, hogy kórházunk megjelenjen ezen a megmérettetésen. A versennyel a jövő nemzedékére gondoltunk, mert ápolóból nagyon kevés van, ezért az utánpótlás számunkra nagyon fontos. ”

1609150785

A versenyzők kórtermenként más és más szituációval találkoztak. Volt ahol, fekvő beteg alatt kellett ágyneműt cserélniük, volt, ahol „csecsemőt” kellett előkészíteniük a vizithez, vagy éppen egy epekő műtét utáni beteget kellett ellátniuk. A versenyt az első kategóriában Salgótarjánból az „Egészségtudatosság” párosa nyerte, második lett a szegedi „Életmentők” csapata, a harmadik helyen pedig az ugyancsak Salgótarjánból érkezett „Optimusz” csapat végzett. A második kategória első helyezését a szekszárdi „Szuribetyárok” szerezték meg, a szegedi „Jövő ápolói” és a debreceni „ISZB” csapata előtt.

1609150785

Forrás: www.honvedelem.hu

Szerző: Takács Vivien

Fotó: Rácz Tünde

ESZA