Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az AXE-űrprogram döntősei a Kecskeméti Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben

2013. augusztus 15., csütörtök 8:38

Az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetében tesztelték az AXE Apollo űrversenyében résztvevő magyar és külföldi döntőseket augusztus 6-7-én.

Az amerikai űrkutatási hivatal felajánlotta, hogy néhány közép európai ország fiatal állampolgárai részére űrugrásra való lehetőséget biztosít, várhatóan a jövő évben. (Az űrugrás nem egyenlő az űrrepüléssel, ugyanis itt csak az űr határáig emelkednek egy speciális repülőgéppel, majd néhány perces súlytalanság után vissza is térnek a földre.)

Az akció szervezését és szponzorálását az AXE kozmetikai cég vállalta fel, amely Farkas Bertalan űrhajós javaslatára, az egészségi alkalmasság elbírálására az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetét kérte fel térítés ellenében. A programban magyar fiatalokon kívül, csehek, szlovákok, szlovének, horvátok és bosnyákok vettek részt. A teljes egyhetes programból a Repülőorvosi Intézetnek két nap állt rendelkezésére, hogy a 47 fiatalt (közülük mindössze 2 volt nő) általános szinten, nem túl mély terjedelemben megvizsgálja.

1609150779


A vizsgálatok célja elsősorban a nyilvánvalóan alkalmatlanok kiszűrése, továbbá a bentmaradóknál valamiféle sorrendiség felállítása volt. A vizsgálatok általános részét néhány klinikai szakmára (belgyógyászat, sebészet, szemészet, fül-orr-gégészet, neurológia, fogászat) vonatkozó állapotfelmérések jelentették, a speciális részét pedig a forgószékes vizsgálat a mozgásbetegségre való hajlam kiszűrésére, a kerékpár ergometriai vizsgálat a szív-érrendszer állapota megítélésére, a barokamrai vizsgálat az atmoszférikus légnyomásváltozások elviselhetőségére, végül az igen jelentős pszichológiai számítógépes tesztek, amelyekkel a sorrendiséget lehetett finomítani. A vizsgált csapatból országonként egy fő fog kijutni az USA-ba, de hogy ez ki lesz csak további – Farkas Bertalan által Budapesten szervezett – tesztek és próbák után fog kiderülni.

1609150779
ESZA