Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Az MH EK részvétele a Nemzetközi Repülőnapon

2013. augusztus 8., csütörtök 9:29

Statikus és dinamikus bemutatóval is képviseltette magát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ a Nemzetközi Repülőnapon és Haditechnikai Bemutatón augusztus 3-4-én Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Az MH Egészségügyi Központ állománya a rendezvény egészségügyi biztosításában vett részt, valamint statikus és dinamikus bemutató által adott minden érdeklődő számára ízelítőt tevékenységéről.
A Repülőnapok történetében első alkalommal került bemutatásra a harctéri életmentő katona, mint képesség az MH Egészségügyi Központ, Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet (Budapest, Tünde utca) által, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár személyi állományának közreműködésével. A tűzfegyverek és más hatástechnikai eszközök alkalmazásával került végrehajtásra a taktikai, harctéri sérültellátás első fázisa, miközben a polgári és a katonai ellátási protokollok közötti különbségek is megfigyelhetőek voltak a szakértők számára. Ugyanakkor nem csak a hozzáértők részére volt hasznos a program, hiszen látványossága miatt a laikusok körében is nagy érdeklődés övezte a dinamikus, harctéri sérültellátás realisztikus bemutatóját, amely négy alkalommal is megtekinthető volt az MH EK standjainak otthont adó repülőgép hangár mellett (szombaton és vasárnap 10.30 és 15.00 órakor), s amelyet a honvédelmi miniszter, valamint a honvéd vezérkar főnöke és helyettese is megtisztelt látogatásával.

1609150776
1609150776

A rendezvény alatt folyamatosan megtekinthetőek voltak az MH Egészségügyi Központ szakállománya által a Honvédkórház, az Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet, a Speciális Katonaorvosi és ABV Védelmi Intézet, az Egészségfejlesztési Osztály, valamint a Pszichológiai Osztály standjai.

Az Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet esetében az egészségügyi szakkiképzéseken használt eszközök, különösen a honvéd-egészségügyben rendszeresített egyéni egészségügyi védőeszközök voltak közelről is megtekinthetőek. Az érdeklődők képet kaphattak az alapvető katona-egészségügyi eljárások elemeiről, és speciális eszközökön próbálhatták ki és gyakorolhatták az újraélesztést, az alapszintű légútbiztosítást és a vérzéscsillapítást.

1609150777
1609150777

Bemutatkozott a Speciális Katonaorvosi és ABV Védelmi Intézet is, amely esetében elsősorban a Kutató Osztályai által végzett kutatások bemutatása, összefoglalása volt a cél. Ennek érdekében a különböző tudományos témáikban készített publikációkat, összefoglaló előadásokat poszter, leporelló és nyomtatványok formájában demonstrálták. A látogatók részéről különösen nagy volt az érdeklődés az ABV védelmi kutatások eredményei iránt, ezen belül a vegyifegyver, a biológiai ágensek, az alacsonydózisú sugárkárosodások kimutatásának módszereire, a diagnosztikai eljárásokra. Sok kérdést kaptak a nanorészecskék sejtaktiváló hatásával kapcsolatos kutatásaik szerepére, jelentőségére vonatkozóan. Az egyik legnépszerűbb téma a drogszűrések végrehajtásának rendje, valamint azon designer drogvegyületek száma és kimutatásának módszerei voltak, amelyeket az intézet jelenleg fejleszt ki. Az ABV védelmi feladatokhoz csatlakoztatva a harcanyagok által okozott egészségkárosodás csökkentését szolgáló eszközök és eljárások közül a személyi vegyvédelmi ruháról, gázálarcról, valamint a Radiotoxikológiai egységkészlet alkalmazásának lehetőségeiről tartottak tájékoztatót.

1609150777

A Honvédkórház Diabetológiai Szakrendelőjének profiljába illő lakossági szűrő vizsgálatot és tanácsadást egy diabetológus orvos, egy diabetologiai szakasszisztens és egy dietetikus kolléga végezte. Ez magába foglalta a legegyszerűbben kivitelezhető vérnyomás mérést, az ujjbegyszúrással elvégzett vércukor mérést, illetve az esetlegesen talált kóros értékek alapján a szükséges tájékoztatás, felvilágosítás elvégzését, valamint az igény szerinti dietetikai tanácsadást. A közel ezer látogatóból 450 fő vércukormérését és 550 fő vérnyomásmérését végezték el a Honvédkórház munkatársai. A korábbi évekhez hasonlóan idén is sikerült kiszűrniük eddig nem diagnosztizált betegséget, ezúttal 10 diabetest és 15 hypertoniát. Részletes dietetikai tanácsadást 50 fő igényelt és kapott.

Az Egészségfejlesztési Osztály szakembereinek standján érdeklődő közel 2500 fő felmérhette tudását az aktuális UV-védelem, folyadékfogyasztás, táplálkozás, testmozgás, drog- és alkoholfogyasztás valamint a dohányzás témakörében, illetve ezekkel kapcsolatban kérhetett tájékoztatást és tanácsadást – a prevenciós tevékenység részeként. A teszteket helyesen kitöltők egészségnevelési célzatú, erre ösztönző ajándéktárgyakat és tájékoztató anyagokat kaptak.

1609150777

Összegezve a tapasztaltakat, a civil és katona érdeklődők egyaránt sok új információval gazdagodva viszik tovább az MH Egészségügyi Központnak és Intézeteinek, Osztályainak jó hírét.
Az egészségügyi biztosításba bevonásra kerülő mindösszesen nyolc HM, MH és civil szervezet közül az MH Egészségügyi Központ a szervezési és előkészítő feladatokban, valamint a VIP biztosítás, a halasztható szakellátás, a kórházi fekvőbeteg ellátás, rohammentő biztosítás, a közegészségügyi-, higiénés feladatok valamint a személyi biztosítás terén vállalt tevékenyen szerepet.

ESZA