Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Az orvos festő tárlata

2017. november 13., hétfő 10:54

A dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskolában a napokban nyílt meg dr. Kiss Attila András orvos ezredes, Boromissza Tibor-díjas festőművész, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház szülész-nőgyógyász főorvosának „1kiss toscana” című tárlata.

1609151446

A megjelent közönséget Farkas Pál, az idén ötvenéves művészeti iskola intézményvezetője köszöntötte, s elmondta, hogy évek óta megrendezik a méltán népszerű, Zene és képzőművészet elnevezésű sorozatot. Ennek lényege, hogy egy-egy alkotó tárlatnyitóját minden esetben komolyzenei koncert követi.

Az orvos festő munkásságát és kiállított műveit Frömmel Gyula nyugállományú zászlós, festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja méltatta. Kiemelte, hogy a művész bemutatott akvarelljein Toscana városi arcát örökítette meg s színvilágát a meleg-barna tónusok uralják. Képein az általa fontosnak tartott motívumokat emeli ki, s a hátteret csak elmosódottan, ám mégis felismerhetően ábrázolja.
1609151447
Személyes emlékként felidézte, hogy annak idején a Magyar Néphadsereg rákospalotai Irinyi János laktanya gépkocsiszínjében találkoztak, ahová Kiss Attila csapatorvosi beosztást kapott. Itt látta meg képeit, s bátorítva a folytatásra, elvitte őt Misch Ádám ismert festőművész csepeli szabadiskolájába.
Élete első tárlatnyitója drámai hirtelenséggel elmaradt, ugyanis a laktanya klubhelyiségében állították ki a képeit, ám kitört a taxisblokád és nem jött el a közönség. Azóta persze számtalan kiállítása volt idehaza és külföldön, többek között Franciaországban, Lengyelországban és Romániában.
1609151447
A szabad szellemű, mindig friss hangulatú képek alkotója már 1986-ban, az orvosi diploma megszerzésekor is aktívan festett. Később tagja lett az idén huszonöt éves Honvéd Kulturális Egyesület képzőművész tagozatának, majd a Katonafestők Bükkösi Gábor (egykori katonafestő, és éremművész) Stúdiójának, valamint az Orvosírók és Művészek Társaságának. Rendszeres résztvevője a Magyar Honvédség évente megrendezett alkotótáborainak. Csontváry és Vasarely művészete mellett az impresszionista alkotók tartoznak példaképei sorába. József Attila költészete olyannyira közel áll hozzá, hogy számos képét egy-egy idézettel teszi még hangsúlyosabbá.
1609151447
Az est folytatásaként Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész (Kiss Attila felesége), Kiss Gyula Liszt-díjas zongoraművész és Szenthelyi Krisztián énekművész koncertjét hallgathatta meg a közönség.
A kiállítás egy hónapig tekinthető meg Dunakeszin, a Bem út 27. szám alatt
1609151447

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Katona M. István

Fotó: a szerző felvételei

ESZA