Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orvostudomány kulcsszerepet játszik a jövőnkben

2020. január 21., kedd 12:13

Egyre szorosabb az együttműködés az MH Egészségügyi Központ és a Semmelweis Egyetem között. A két intézmény célkitűzéseiről január 20-án, hétfőn tanácskoztak a vezetőség tagjai.

1609152156
A tanácskozáson dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) parancsnoka köszöntötte dr. Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, ezt követően szakmai előadást tartott a résztvevőknek. Prezentációjában kitért a központ szervezeti felépítésére és feladatrendszerére, ismertette a védelem-egészségügyi és határmenti feladataikat, mindemellett említést tett az MH EK egészségügyi kiképzőbázisáról és rehabilitációs központjairól. Részletesen beszámolt az intézmény működési és ellátási rendszeréről, a szakrendelésekről és járóbeteg-ellátásról, orvos- és egészségügyi szakállományáról, az egészségügyi-szakdolgozók utánpótlásának fontosságáról és a szakorvosképzésről. Szakmai beszámolója végén az intézmények közötti együttműködés sarkalatos pontjait és célkitűzéseit egyeztették az egybegyűltek. Szó esett – többek között – a tanszéki csoportok tevékenységének fejlesztéséről, valamint az oktatási, kutatási és tudományos célú partnerség erősítéséről.

Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy érdeklődésünkre elmondta: a két szervezet együttműködése évekre nyúlik vissza, és már eddig is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. „Mivel évről-évre növekszik az orvostanhallgatók, valamint a rezidens képzésben résztvevő orvosok létszáma, rendkívül fontos számunkra az, hogy az ország egyik meghatározó orvosi egyeteme szakmai felügyeletet tudjon biztosítani számunkra” – hangsúlyozta az MH EK parancsnoka. „Reményeink szerint a jövőben, olyan műveleti tartalékos orvosokat tudunk majd a tagjaink között, akik a Role-1, illetve a Role-2-es képességben tudnak nekünk segíteni. ”

Jövőbeli terveik közt szerepel továbbá az önkéntes egészségügyi tartalékos állomány képzési rendszerének kiépítése, valamint a katonai ösztöndíjas orvosképzési rendszer kialakítása.

1609152156
Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta: az orvostudomány és az ezzel kapcsolatos innováció kulcs szerepet játszik a jövőnkben. „Az egyetem egy curriculum reformkoncepciót valósít meg, amelynek leglényegesebb eleme, hogy egy adott elméleti képzésre egy nagyon határozott, jól strukturált gyakorlati képzést épít. Ehhez gyakorló helyekre van szükség, amiben számítunk a Honvédkórház segítségére. Mindemellett szeretnénk egy konkrét partnert is találni a központ vonatkozásában, egy lényegesen nagyobb, robusztus tudományos együttműködés értelmében” – tette hozzá az egyetem rektora. A tanácskozást követően dr. Kun Szabó István vezérőrnagy körbevezette a vendégeket a kórház Sürgősségi Centrumában. Végül az intézmény helikopterleszálló-platformját tekintették meg a Semmelweis egyetem képviselői, az Egészségügyi Központ vezetői és osztályvezető főorvosai, valamint a meghívott vendégek.

Szerző: Faragó FannyFotó: Szabó Lajos zászlós

ESZA