Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Botulizmus megbetegedések veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

2014. június 25., szerda 17:29

A hazánkban „kolbászmérgezés” néven ismert megbetegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyorsreagálási Főosztálya 2014. június 21-ei lakossági felhívásában a nemzetközi és a hazai járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján.

Az elmúlt időszakban külföldön és Magyarországon olyan botulizmusként diagnosztizált megbetegedések fordultak elő, melyeket megelőzően a betegek egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztottak. A hatóságok a mérgezést elindító kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, termékeit begyűjtik. A gyanús terméket bio-piacokon, delikátesz boltokban, bio-üzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták.
A botulizmus az anaerob C. botulinum baktérium által okozott ételmérgezés. A botulinum toxin az egyik legveszélyesebb ismert méreg, amely blokkolja az idegrendszert, a légzést és a mozgatóizmok bénulását okozza. Az idegrendszeri tünetek az étel elfogyasztását követően átlagosan 12–36 órán belül jelentkeznek, de akár 10 nap után is megjelenhetnek.
A betegségnek három fő fajtája van, amelynek különböző tünetei ismertek. A sebbotulizmus esetén láztalan állapot mellett szájszárazság, homályos, illetve kettőslátás, nyelési és beszédzavar, szemhéjcsüngés, a pupillareflex kiesése jellemző. A kezdeti tüneteket petyhüdt bénulás követi, végül légzésbénulás alakul ki. Az élelmiszer eredetű megbetegedést az előzőeken kívül hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Ez a fajta különösen veszélyes lehet, hiszen ilyenkor egy ételtől egyszerre többen is megfertőződhetnek. A bél-botulizmus típusos esetben székrekedéssel kezdődik, melyet letargia, étvágytalanság, szemhéjcsüngés, félrenyelés, izomgyengeség, légzési elégtelenség követhet. Gyermekbotulizmusnak is nevezik, mert legtöbbször a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőket érinti.
Az eddigi kutatások alapján a fertőzés emberről emberre nem terjed.
Az ÁNTSZ felhívásában kéri, aki az ilyen termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét érzékelte magán vagy környezetén, feltétlenül forduljon orvoshoz és a megbetegedés gyanúját jelezzék a területileg illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének.
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) ingyenesen hívható zöld számán (06–80–263–244) is fogadja a bejelentéseket.
További pontos adatok a NÉHIB honlapján érhetők el: www.nehib.gov.hu/aktualitások/hirek/06_21_botulizmus_pesto.html

ESZA