Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatépítő tréning a Pszichológiai és Egészségmagatartási Intézetben

2019. április 17., szerda 8:15

Két napos csapatépítő foglalkozást tartott az MH EK Védelem-egészségügyi Igazgatóság Pszichológiai és Egészségmagatartási Intézete törzstanulónap keretében Bujákon 2019. április 10-11-én. 

Az Intézet másfél éves megalakulása óta ez volt az első közös kiképzési foglalkozás, melyen a két osztály (az egészségfejlesztési és a pszichológiai) együtt vett részt. A foglalkozás kiemelt célja a szakemberek közötti hatékony kommunikáció fejlesztése, egymás megismerése és az együttműködés elősegítése volt.

A törzstanulónap, Andó Sándor ezredes, intézetvezető (MH főpszichológus) moderálásával szerda délelőtt egy kerekasztal megbeszéléssel kezdődött, melyen meghívottként részt vett Dr. Löcher Zsuzsanna alezredes, az MHP Logisztikai Gazdálkodási Csoportfőnökség Egészségügyi Műveleti Főnökség főnök helyettese és Káli Norbert alezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály Humánstratégiai és Humánerőforrás Menedzsment Osztály, megbízott osztályvezetője is. Kiemelt téma volt a humánerőforrás fejlesztésével kapcsolatos HM utasításnak az MH katonáit és az MH EK-t érintő részeinek értelmezése, megbeszélése. A napirendi pontok között szerepelt a megoldás keresése arra, hogy az Intézet személyi állományának leterheltsége, a szerteágazó feladatokból fakadóan, a kis létszámhoz viszonyítottan, igen magas, amely az MH teljes személyi állományának vonatkozásában felelős az egészség, mint testi-, lelki- és szociális jóllét fenntartásáért és fejlesztéséért. A hatékony munkavégzéshez nélkülözhetetlen az egészségügyön kívüli egyéb humán szakterületek együttműködése, valamint a parancsnoki állomány támogatása is.
1609151850

A megbeszélést követően az Intézet tagjai számára Csomós István rendőr alezredes a Terrorelhárítási Központ műveleti pszichológusa tartott csapatépítő tréningfoglalkozást, mely a hatékony együttműködés kialakítása mellett fontos szerepet tölt be a humán szakterületen dolgozó szakemberek burn out (kiégés) prevenciójában és a hivatás iránti elköteleződés minél hosszabb időn keresztül való fenntartásában is. A két napos foglalkozás elérte a célját, jó volt kiszakadni a mindennapok forgatagából, jobban megismerni magunkat, illetve a másikat. Összességében elmondható, hogy a két osztály együttműködésének szempontjából az összevonás eredményes volt, és bízunk abban, hogy a hasonló jellegű kiképzések a jövőben rendszeressé válnak majd.

1609151850

Szöveg: Hornyák Beatrix őrnagy
Fotó: Csomós István r.alez.

ESZA