Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

„Csapatjátékos vagyok”

2017. október 16., hétfő 15:23

Október 1-jétől Kun Szabó István vezérőrnagy az MH Egészségügyi Központ parancsnoka. A tábornokkal új beosztásáról, terveiről, valamint az általa irányított katonai szervezetről beszélgettünk.

„Az MH Egészségügyi Központ parancsnoki beosztásának átadás-átvétele egy tervezett váltás volt. A korábbi parancsnok, Szabó István vezérőrnagy – ötéves munkáját elismerendő – magasabb beosztásba került, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettesének nevezték ki” – mondta Kun Szabó tábornok, hozzátéve: bár ő nem jelentkezett erre a pozícióra, örül annak, hogy elöljárói neki szavaztak bizalmat, s nevezték ki ebbe a felelősségteljes munkakörbe. „Korábbi kötött mandátumú feladatom – a Honvédelmi Sportszövetség megalakításáért felelős miniszteri biztos voltam – véget ért, készen álltam az új kihívásokra” – emelte ki a tábornok.

Kun Szabó István vezérőrnagy – aki miniszteri biztosi megbízatása előtt a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, ezt megelőzően pedig az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka volt – hangsúlyozta: katonai pályafutására jellemző, hogy olyan feladatokkal bízzák meg, amelyek „nem szokványosak”. Ilyen volt, amikor 2010-ben felkérték arra, hogy 65 év után alakítsa újra a Honvéd Koronaőrséget, szervezze meg a szervezet kiképzését és újbóli szolgálatba állítását. De ilyen a mostani beosztása is, ahol „újabb kihívások és fontos feladatok” várnak rá.

1609151414
„Amikor három évvel ezelőtt befejeztem egy nagyobb katonai szervezet vezetését és átadtam a csapatzászlót az utódomnak, nem gondoltam volna, hogy újra egy alakulat parancsnoka leszek. Egy katona számára azonban parancsnoknak lenni a lehető legjobb érzés. És nekem szerencsém van, hogy ez újra megadatott. Hatalmas élmény volt, hogy újra csapatzászlót tudtam fogni a kezembe. Ráadásul egy olyan katonai szervezet csapatzászlaját, amely mögött 3900 ember áll, amely az ország legnagyobb alakulata, és ahol országos szintű gyógyító munkát is végeznek” – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy.

A parancsnok hangsúlyozta: azt mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az MH Egészségügyi Központ jóval több, mint egy egészségügyi intézmény. Tevékenységének két fő iránya van. Az egyik a gyógyító munka, amely az ország jelenleg egyik legjobban felszerelt, és szakemberekkel ellátott kórházában, az igényjogosultak – azaz a katonák, a rendőrök, a katasztrófavédelemnél dolgozók, a vasutasok és családtagjaik – mellett 1,2 millió fővárosi és az agglomerációban élő ember ellátásával a Honvédkórházban valósul meg. A másik pedig a védelem-egészségügy, ami egy nagyon komplex feladat, és összefoglalva a csapatok egészségügyi biztosítását jelenti itthon és a missziókban egyaránt. „A két szakterület között nem lehet különbséget tenni, mind a kettő nagyon fontos, számos kapcsolódási ponttal” – jelentette ki Kun Szabó tábornok.

1609151414
Arra a kérdésre, hogy milyen elképzelésekkel, tervekkel kezdte meg munkáját az MH Egészségügyi Központ parancsnokaként, a vezérőrnagy hangsúlyozta: szeretne tovább lépkedni az elődje által kitaposott ösvényen, mert „egy ilyen szervezet vezetése menedzserszemléletet kíván”. Nagy változásokat nem tervez, hiszen az elmúlt évek történései bebizonyították, hogy az intézmény jól működik. „Finomhangolások azonban várhatóak, hiszen minden vezető más és más, mindenki más módszereket választ, másképp jut el a célhoz” – húzta alá.

„Egy parancsnok mindig sokban számít a kollégáira. Ahogy azt már korábban többször is mondtam, én csapatjátékos vagyok. Most arra kaptam megbízást, hogy ezt a csapatot mint csapatkapitány irányítsam, vezessem, és a stratégiai célokat közösen valósítsuk meg. Segítségemre lesz ebben az a magasan kvalifikált szakembergárda, amely itt dolgozik”- fogalmazott Kun Szabó István, hozzátéve: a stratégiai célok sem változnak a korábbiakhoz képest. Az egyik ilyen a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely komoly haditechnikai és humán fejlesztéseket jelent a védelem-egészségügy terén is a NATO-normáknak és a 21. századi kihívásoknak megfelelően. A Honvédkórház vonatkozásában pedig az Egészséges Budapestért Programban való részvétel a stratégiai cél. Hiszen – mint az ismert – az intézmény fejlesztésének köszönhetően egy olyan, a jelenleginél is korszerűbb gyógyító centrum jönne létre a mostani Róbert Károly körúti telephely területén, amely minden paraméterében megfelelne a mai kor egészségügyével szemben támasztott követelményeknek.

1609151414
A parancsnok hangsúlyozta azt is, hogy az Egészséges Budapestért Program jelenleg még a tervezés fázisában van, így az MH Egészségügyi Központban és a Honvédkórházban dolgozó szakembereknek pillanatnyilag az a feladatuk, hogy megalkossák saját szakmai fejlesztési programjukat.

„A Honvédkórház már jelenleg is az ország egyik legjobb és legmodernebb egészségügyi intézménye. A cél azonban ennek továbbfejlesztése, úgy, hogy itt dolgozzanak az ország legjobb orvosai, szakdolgozói” – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy.

Forrás: honvedelem.hu

Szerző: Szűcs László

Fotó: Dévényi Veronika és Rácz Tünde

ESZA