Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Csapatünnep és Semmelweis-nap a Stefánia palotában

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. június 30., csütörtök 15:54

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ megtartotta csapatünnepét - ami a magyar egészségügy napja is egyben -, a Stefánia palotában 2022. június 30-án.

Semmelweis nap_MHEK-32_web

A rendezvény nyitóbeszédét Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai tervezésért és humánpolitikáért felelős államtitkára tartotta, aki beszédében kiemelte, hogy egy szervezet, hatékonyságát, erősségét nem az mutatja meg, hogy optimális körülmények között mennyire működik, hanem olyan szélsőséges időkben, amit a pandémia jelentett, hogy áll helyt. Önök képesek voltak erre, bebizonyítva, hogy a Magyar Honvédség egyik legnagyobb ütőereje a katonaegészségügy.

Semmelweis nap_MHEK-34_web

A Honvédkórház képviseletében Dr. Kovács Gábor, az Urológiai Osztály osztályvezető főorvosa mondott ünnepi beszédét, amelyben rávilágított arra, hogy Semmelweis munkássága azt tanítja az egészségügyben dolgozó számára, hogy a figyelmével teljesen forduljon a beteg felé és ha egy beteg problémáját akarják látni, akkor gondolkodni kell a megoldáson. Az orvosi hivatás örök, de a felelősség közös. Elhivatottan, becsületteljesen, szeretettel és megértéssel kell fordulni nemcsak a betegek, de kollégák, munkatársaik felé is.  Semmelweis tanítása, a megalkuvás nélküli büszkeség és méltóság. A ma egészségügyi dolgozójának, a ma orvosának is olyan kerek egészként, méltósággal és feltétlen szeretettel kell az emberek elé állnia, a beteggel, családjával beszélnie, megnyilvánulnia, hogy a tiszteletet kiérdemelje.

A csapatünnepen sor került a Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy által, az Egészségügyi Központ részére adományozott zászlószalag átadására, amelyet a Magyar Honvédség parancsnokának nevében Sándor Zsolt altábornagy kötött fel az MH EK csapatzászlójára. Az átadási ceremóniát megelőző beszédében megköszönte az egészségügyi dolgozók kiváló teljesítményét, melyet a magyar lakosság egészségének védelmében és a Magyar Honvédségre kiterjedő egészségügyi felvilágosító, megelőző, gondozó és gyógyító munkában, a szakállomány szakmai képzésében és továbbképzésében elértek.

Az altábornagy kifejtette, hogy büszke mindazokra az egészségügyi szakemberekre, akik a világ számos pontján teljesítenek missziós szolgálatot. Eredményeik forrása a szakmai tudás, kitartás és elhivatottság, mellyel végezték és végzik feladataikat. Ebben nyújt pótolhatatlan segítséget számukra a több évtizedes tapasztalat, melyet elődeik a nemzetközi műveletekben, NATO tisztségek betöltésében, és aktív kétoldalú nemzetközi szakmai kapcsolatokban szereztek.

Semmelweis nap_MHEK-47_web

A válaszbeszédet az MH EK parancsnoka, Dr. Kopcsó István vezérőrnagy tartotta, amiben kitért rá, hogy a csapatzászlóra felkötött szalag nagyon nagy elismerés, egy olyan emléket jelent, ami egyrészt emlékezteti a közösséget, hogy csak együtt lehetünk eredményesek, másrészt kötelez arra, hogy a továbbiakban is, a katonai esküben vállaltaknak megfelelően elhivatottsággal, fáradtságot és akadályt nem ismerve kell szolgálni a hazát.

Semmelweis nap_MHEK-56_web

A beszédek után Gion Gábor államtitkár átadta az idei év Flór Ferenc díját Dr. Kopcsó István vezérőrnagy részére. A Flór Ferenc-díjat a honvédelmi miniszter a honvéd egészségügyi szolgálat szervezésében, fejlesztésében, a gyógyító-megelőző munkában, a közegészségügyi és járványügyi, a kutatói, az anyagellátói munkaterületeken nyújtott kimagasló teljesítmény elismerésére adományozza évente, július1-jén, a Semmelweis Napon.

Ezt követően Grósz Hanna és Straub Miklós közösen a Grósz-Straub Erika díjat Bacskainé Gádoros Tímea zászlósnak adta át.  Az elismerés annak a honvéd egészségügyben dolgozónak adható, aki a betegellátás, illetve a gyógyítás terén kivételesen magas színvonalon, felelősségteljes és etikus magatartással látja el munkáját.

Sándor Zsolt altábornagy, Dr. Kopcsó István vezérőrnagy és Prof. Dr. Wikonkál Norbert főigazgató közösen elismeréseket adtak át, amellyel az MH EK parancsnoka és vezetősége ily módon fejezte ki, hogy látják a dolgozok munkájuk során elért eredményeit és nagyra értékelik a közösségért és az intézményért tett erőfeszítéseiket. Mindezek mellett kinevezésekre is sor került.

Az ünnepség során az MH EK „Az év dolgozói díj” átadására is sor került, melynek különlegessége, hogy az intézmény minden dolgozója javasolhat általa érdemesnek tartott jelölteket, 13 kategóriában.

A Szózat és a csapatzászló kivonulását követően az Ökrös Band Virtuóz Magyar Koncert Cigányzenekar műsorával folytatódott a program. Az Ökrös Tibor prímás által, 1997-ben alapított zenekar a hagyományos és klasszikus cigányzenei stílus mellett több más népszerű stílus dalait adta elő a megjelentek számára.

Az esemény zárásaként pohárköszöntőjében a Honvédkórház főigazgatója, Prof. Dr. Wikonkál Norbert elmondta, hogy Semmelweis életútjában az egyik legfontosabb rész, hogy az orvosi hivatás mellett, epidemiológiai és kórházhigiénia úttörő is volt. Semmelweis életútja arra is választ ad, hogy az ő idejében már a gondolat is felháborodást keltett, hogy egy orvos kárt is okozhat a betegének. A tanulság, hogy alázattal forduljunk a páciens felé és úgy bánjunk vele, mint egy elesett embertársunkkal, a megfelelő szerénységgel, vállalva a szükséges áldozatot, amelyet megkövetel az ellátása bármelyik egészségügyi dolgozóktól.

Semmelweis nap_MHEK-30_web
ESZA