Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi állapotfelmérés

2019. április 4., csütörtök 8:31

Az MH Egészségmegőrző Prémium Program keretében minden hónapban más laktanyában tartanak szűrővizsgálatokat az MH Egészségügyi Központ szakemberei. Márciusban a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál jártak.

1609151828
A 2013-ban – akkor kísérleti jelleggel – indult program célja a katonaállomány harcképességének fenntartása, a jó egészségi állapot megtartása és az egészségtudatosság fejlesztése.

A szűrővizsgálat során vérnyomásmérés, vércukor, – és összkoleszterin szint-, valamint a 40 év feletti férfiak körében prosztata-antigén (PSA) mérés történt az ujjbegyből vett vércseppből. Ezt egészíti ki – a testösszetételmérés és a stresszszint megállapítására – az EKG alapú „vicardio” vizsgálat. Az eredményeket azonnal értékeli egy prevenciós team, akik között sportorvos, testnevelő-személyi edző, dietetikus, gyógytornász-manuálterapeuta és egészségpszichológus is található.

1609151829
„Az Egészségfejlesztési Osztály az elmúlt évek tapasztalatai alapján mára egy olyan, egyéni fókuszú intervenciós csomagot kínál, amely – előzetes regisztráció esetén – összesen 30 percet vesz igénybe és ami alapján a résztvevők egy egyénre szabott tanácsadást kapnak vizsgálati eredményeik alapján” – mondta el Dr. Sótér Andrea alezredes, az MH Egészségügyi Központ VEIG Pszichológiai és Egészségmagatartási Intézet osztályvezetője.
A dandár Logisztikai Főnökségén szolgáló Bencsik Péter őrmester rendkívül hasznosnak tartja a programot: „A mai rohanó világban az embereknek egyáltalán nincs idejük az egészségügyi szűrésekre. Kivételes lehetőség, hogy ezt munkahelyei keretek közt tudtam megvalósítani. ”
További budapesti időpontok és helyszínek:
2019. április 15–16. a HM Lehel úti objektuma
2019. május 14–15. a HM Schweidel úti objektuma
2019. szeptember 24–25. a HM Balaton utcai objektuma
2019. október 9–10. Zrínyi Miklós laktanya
2019. november 13–14. Irinyi János laktanya
ESZA