Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködési megállapodást kötöttek

2018. január 18., csütörtök 10:10

Együttműködési megállapodást kötött az MH Egészségügyi Központ és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ január 17-én, szerdán Hódmezővásárhelyen.

A Modern Városok Program keretein belül létrejött megállapodás szakmai tartalmát dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója ismertette. Kiemelte: az együttműködéssel szemben komoly elvárásokat fogalmaztak meg, az egyik fő irányvonal, hogy a katonákat érintő szakmai ellátás színvonala növekedjen. A katonai alkalmassági vizsgálatok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi alkalmassági vizsgálat megítélése, amelyhez számos szakorvosi vizsgálat szükséges. A vizsgálatok a jövőben helyben, a kórház területén lesznek biztosítva a katonák számára, ezáltal egy gyorsabb, hatékonyabb ellátás válik elérhetővé. A végső minősítés azonban a Magyar Honvédség által kijelölt egészségügyi intézmény feladata lesz továbbra is.
1609151514

A főigazgató elmondta, a hódmezővásárhelyi laktanya tervezett bővítését is figyelembe véve az intézmény járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátását a jelenleginél 10–12 ezerrel több páciens veszi majd igénybe. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen a kapacitások fejlesztése, és fontos megemlíteni, hogy a városban működő népegészségügyi program (EVP) prevenciós tevékenységét is bővítenék. Elhangzott: az elmúlt években lezajlott kórházi fejlesztések kiterjedtek az eszközökre és infrastruktúrára is, a kórház ennek következtében alkalmassá vált a katonák és hozzátartozóik ellátása végett kialakuló többletfeladatok ellátására, beleértve a labordiagnosztikát, a patológiát és a radiológiát is. A diagnosztika területén jelentős szakmai igény formálódott az MR-diagnosztika helyben történő elérhetőségére, ennek érdekében kezdeményezik a vizsgálati eszköz beszerzését, illetve a szükséges kapacitás befogadását. Kiemelt pontjai a megállapodásnak a Hódmezővásárhelyen felállítandó középiskolai katonai kollégium növendékeinek egészségügyi ellátása, valamint a Magyar Honvédség által működtetett Önkéntes Tartalékos Rendszer támogatása. Fontos szakmai területként a főigazgató kiemelte a közös képzési és továbbképzési program elindítását, illetve a Honvédelmi Minisztérium által folyósított ösztöndíjak megpályázásának lehetőségét a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ szakállománya számára.

1609151514

A Honvédelmi Minisztérium és a honvédelmi miniszter nagyon fontosnak tartja a katonák egészségügyi ellátását – hangsúlyozta Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, hozzátéve: a tömeges migráció következtében kialakult válsághelyzet miatt Hódmezővásárhely nagyon fontos szerepet tölt be, a helyőrségben nagyon sok katona szolgál. A központ és a hódmezővásárhelyi kórház között létrejött megállapodás eredményeként a katonák és hozzátartozóik egészségügyi ellátása a jövőben helyben, gyorsan, költséghatékonyan történhet meg. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy az együttműködés rendkívül fontos része a közös tudományos és szakmai munka, amelynek eredményeit a civil és a katonai egészségügy egyaránt hasznosíthatja.

A fentiek mellett a két intézmény összehangolja az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó eljárásrendjét is. Ezen a területen a Honvédkórház országos szinten is élen jár, hiszen az intézményben tavaly novemberben végrehajtott tömegessérült-ellátási gyakorlat bebizonyította, hogy ezzel a kérdéskörrel foglalkozni kell, és szeretnénk egy mintát, egy példát mutatni a többi egészségügyi ellátórendszer számára, hogy egy válsághelyzetet milyen metodika mentén kell kezelni – fűzte hozzá Kun Szabó István vezérőrnagy.

1609151514

Dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára elmondta, az együttműködés egy előremutató gondolkodás eredményeként jöhetett létre. Hangsúlyozta: a minisztérium célja az első pillanattól kezdve az volt, hogy az önkormányzattal szoros együttműködésben fejlessze az intézményt. „Amikor Hódmezővásárhely – a Modern városok program keretében – megalkotta a céljait, valamint az egészségügyi ellátás rendszerét közösen megfogalmaztuk, akkor három fő vezérelv volt az, amit követtünk: együttműködés, közös akarat és a fejlődés” – tette hozzá az államtitkár.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy a hódmezővásárhelyi laktanya szerepe az elmúlt években különösen fontossá vált, hiszen itt települ az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék, valamint innen történik a déli határ védelmének logisztikai irányítása. Az önkormányzat ezért a Modern Városok Programban három területen kérte a dandár fejlesztésének támogatását a magyar kormánytól, mert „a laktanya létszámbővítését és az intézmény infrastrukturális fejlesztését kértük, ezenkívül egy, a szakmai utánpótlást biztosító honvédelmi szakközépiskola létrehozását, valamint azt, hogy a helyi kórház is bekapcsolódjon a honvédség egészségügyi ellátásába” − mondta az alpolgármester.

1609151514
Forrás: honvedelem.hu
Szerző: Antal Ferenc
Fotó: Tóth László
ESZA