Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Életmentő beavatkozás az éjszaka közepén

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. április 29., péntek 8:05

2022. áprilisában egy 57 éves beteg motorbalesetet szenvedett, amely következtében az MH Egészségügyi Központba szállították. Kórházi ápolása során váratlanul tűdőembólia alakult ki nála. A gyors reagálásnak és a helyzetfelismerésnek köszönhetően a Szívsebészeti Osztály és a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (KAITO) csapatmunkájának köszönhetően sikerült az életmentő beavatkozás.

A motorbalesetet következtében a betegnél lépeltávolításra került sor. A kórházi kezelésének ötödik napján mellkasi fájdalomra, fulladásra panaszkodott. Az elvégzett érfestéses CT vizsgálat egy nagy kiterjedésű, úgynevezett „lovagló” vérrögöt talált a tüdőt ellátó főerekben. A furcsa név arra utal, hogy a vérrög az Y elágazású főerekben tapadt meg.

A diagnózist követően, azonnali reagálással kellett a betegellátó kollégáinknak cselekednie, ugyanis a beteg fulladása fokozódott és romlott az oxigén szintje is.

A KAITO csapata sürgősen felhívta az ügyeletes szívsebészt, aki az operáció mellett döntött. A betegnél április 26-án, éjszaka szívmotor segítségével műtétet hajtottak végre, ahol a tüdőerek kinyitásával eltávolították a kiterjedt vérrögöt.

A beteget ezt követően még egy napig lélegeztetőgépen tartották, majd sikeresen felébresztették és április 28-án távozott a  Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályról.

Az ilyen kiterjedt tüdőembólia halálozása műtét nélkül elérheti a 65%-ot, ezért is fantasztikus az ilyen úttörő beavatkozás elvégzése, mely igazi csapatmunka volt.

2022. április 29.

20220426_221916_jav
Címkék
ESZA