Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerések a határvédelmi szolgálatért

2017. szeptember 22., péntek 18:21

Gyors és váratlan feladatoknak sikerült megfelelnie a honvédség és a rendőrség állományának a migrációs válsághelyzetben, helytállásuk pedig minden elismerést megérdemel – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 22-én, Budapesten.

A határvédelmi feladatokban részt vett tizenhét rendőrt, illetve katonát tüntetett ki péntek délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában dr. Simicskó István és dr. Benkő Tibor vezérezredes. A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök annak alkalmából adta át az elismeréseket, hogy a Magyar Honvédség és a rendőrség két évvel ezelőtt, 2015. szeptember 22-én kezdte meg a Közös Akarat feladat végrehajtását. Az ünnepségen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, dr. Firicz László, a HM közigazgatási államtitkára, dr. Földváry Gábor jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, Sulyok János dandártábornok, védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár és Simon Attila dandártábornok, kabinetfőnök is.

1609151388

Dr. Simicskó István úgy fogalmazott: az elmúlt két évben mindkét szervezet tagjai komoly odafigyeléssel, felelősségérzettel, sok áldozatot hozva tették a dolgukat annak érdekében, hogy a civil állampolgárok biztonságban élhessék mindennapjaikat. Mint mondta, a szóban forgó határvédelmi feladat azért is nagyon nehéz, mert korábban ilyen típusú megmérettetéssel nem nagyon találkozhattunk. Ám a migrációs válsághelyzetben a haderő és a rendőrség gyorsan kialakította az együttműködés hatékony és szoros formáit, és megállták a helyüket. A miniszter emlékeztetett: eddig több mint 12 ezer katona vett részt valamilyen módon a határvédelemben, miközben a honvédség természetesen továbbra is ellátja mindennapi feladatait, a rendőrségnek pedig még mintegy háromezer határvadászt is toboroznia kellett rendkívül rövid idő alatt. Ugyanakkor a nehéz helyzetben is meg tudták állni a helyüket, egyre magasabb színvonalon látják el feladataikat, és az elmúlt két év során igen nagy tudást halmoztak fel mind az együttműködésben, mind a konkrét feladatokat illetően. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy ezt már másoknak is képesek vagyunk bemutatni, illetve átadni, mint például a szeptember 11−15. közötti ausztriai COOPSEC 2017 gyakorlaton is.
Mint dr. Simicskó István kiemelte, minden elismerést megérdemel, hogy sikerült megfelelni a gyors és váratlan feladatoknak. A miniszter ezért a parancsnokok, illetve beosztottak mellett köszönetet mondott az érintett katonák és rendőrök családjainak is. Hozzátette: a 21. századi népvándorlás folytatódni fog, így további hasonló próbatételek várnak ránk a jövőben. Magyarország nemcsak szemlélőként figyeli e folyamatokat, hanem megoldási javaslatokat is tett mind az Európai Unión, mind a NATO-n belül a külső határok védelmére. „Bízom benne, hogy együttműködésünk továbbra is eredményes és sikeres lesz” – zárta beszédét a miniszter.
1609151388
Rövid köszöntőjében dr. Benkő Tibor vezérezredes szintén a honvédség és a rendőrség eredményes közös tevékenységét méltatta, és rámutatott: ez a munka kizárólag együttműködés esetén lehet sikeres. Ennek szerencsére minden feltétele adott úgy a személyi vezetők, mint a végrehajtó állomány tekintetében. Külön kiemelte a Magyar Honvédség katonai rendészeti képességét, amelynek felkészítése jelenleg is a rendőrséggel szoros együttműködésben folyik. A Honvéd Vezérkar főnök reményét fejezte ki azt illetően, hogy a közös munka továbbra is sikeres lesz majd. „Mindig a megoldásra törekedjünk, mindig a megoldás kulcsát keressük” – fogalmazott a vezérezredes.

1609151388
Az MH Egészségügyi Központ részéről a Szolgálati Érdemjel Ezüst fokozatát Vass Istvánné alezredes vehette át.

forrás: honvedelem.hu

fotó: Rácz Tünde

ESZA