Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Élőben közvetítették a szívműtétet

2018. november 10., szombat 14:24

A Magyar Szívsebészeti Társaság 25. jubileumi kongresszusát november 8-10. között tartják Budapesten. A konferencián részt vevő szakembereknek november 9-én, pénteken élőben közvetítettek egy szívműtétet egyenesen az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház műtőjéből.

1609151712
A rendezvény különlegességét az adta, hogy a Honvédkórház műtőjéből két speciális beavatkozást élőben közvetítettek a kongresszus résztvevőinek, akik dr. Szolnoky Jenő szívsebész, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Szív-, Ér- és Mellkassebészeti Osztály vezető főorvosa moderálásával bekapcsolódtak a műtét megfigyelésébe.
1609151712
A szívműtét Magyarországon korábban még nem alkalmazott, legmodernebb szívsebészeti technikák alkalmazásával zajlott. A stroke-megelőző beavatkozás a mellkas megnyitása nélkül, dobogó szíven, teljes egészében videoendoszkóp használatával történt. Ennek során egy speciális, újrapozicionálható endoszkópos klippel dobogó szíven zárták a bal pitvari fülcsét (nyúlványt). Erre olyan betegek esetén van szükség, akik krónikus ritmuszavarban, pitvar-fibrillációban szenvednek, és a stroke elkerülése érdekében egyébként ilyen esetben kötelezően alkalmazandó véralvadásgátló-kezelést egyéb társbetegségeik miatt nem tolerálják.
1609151712
„A kongresszuson a szívsebészeti szakma újdonságairól, eredményeiről számolunk be, emellett magyar és külföldi előadókkal próbáljuk a szakma haladását, fejlődését követni” – ismertette a főorvos. Hozzátette: itt, a kongresszuson biztosítanak egy úgynevezett „wetlab” helyiséget, ahol fiatal sebészek, rezidensek és szakorvosok speciális és nehéz eljárásokat szimulált körülmények között sajátíthatnak el tapasztalt oktatók segítségével.
1609151713
A Magyar Szívsebészeti Társaság 25. jubileumi kongresszusának megnyitóját a rendezvény védnökeként Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka tartotta november 8-án.
Fotó: Szabó Lajos zászlós
Forrás: honvedelem.hu
ESZA