Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes évet zárt az MH Egészségügyi Központ

2017. február 24., péntek 7:23

Eredményesen zárta az elmúlt évet az MH Egészségügyi Központ, és ez kellő alapot nyújt az idei feladatok sikeres végrehajtására – mondta Szabó István vezérőrnagy, az intézmény parancsnoka az évértékelő, feladatszabó állománygyűlésen, február 23-án, csütörtökön.

1609151239

A parancsnok az állomány előtt elmondott értékelésében hangsúlyozta, büszkék lehetnek az elért eredményekre, amelyek közül kiemelte az Ideiglenes Biztonsági Határzár egészségügyi biztosítását, a gyakorló kórházi cím elnyerését és a betegszám emelkedése mellett a gyógyítás színvonalának megőrzését. Ugyanakkor fontos eredmény volt a tavalyi évben az egynapos sebészet kialakítása, az Egészséges Budapestért Program előkészítése, a honvéd egészségügyi életpályamodell részeként a Honvédelmi Minisztériummal közös ösztöndíj rendszer bevezetése.

Fontos fejlesztések is történtek tavaly, nagy értékű berendezéseket szereztek be és fejlődött az infrastruktúra, új ágyakat helyeztek el, illetve műtőket alakítottak ki. A gyógyító munka kapcsán elmondta, hogy 2015–höz képest nőtt a járóbeteg esetszám és több fekvőbeteget láttak el. Jelentősen bővült a sürgősségi járóbetegek száma is: 2016-ban 4400-al több ilyen volt a kórházban, ami 21 százalékos emelkedést jelent. A szakmai mutatók jelzése szerint az ellátás minősége a magyarországi egyetemek színvonalával megegyező.
1609151240
A védelem-egészségügy kapcsán megjegyezte, a csapatok egészségügyi biztosítása mind itthon, mind a missziókban megoldott, ami vonatkozik a pszichológiai támogatásra is. Az idei évre vonatkozó feladatok közül kiemelte a határ védelmével kapcsolatos tennivalókat, a dolgozók elvándorlásának mérséklését, a gyógyító ellátás színvonalának megtartását, emelését és a gazdálkodás javítását.

Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese beszédében rámutatott, hogy az elmúlt évben mintegy 15 ezer katona vett részt a határvédelmi feladatokban, ami azt is jelenti, ennyi embernek kellett az egészségügyi biztosítását megoldani. Ez hatalmas feladatot jelentett az intézménynek, de sikerült kezelni azt. Szólt arról is, hogy a már bejelentett, Zrínyi 2026 elnevezésű haderő-fejlesztési program keretében a központ is forrásokhoz juthat, így tovább javulhat az intézmény infrastruktúrája.
1609151240
Forrás: honvedelem.hu
Fotó: Tóth László
ESZA