Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlatban vizsgázott a Riasztó Értesítő Rendszer

2013. november 22., péntek 9:32

A Magyar Honvédség Riasztó Értesítő Rendszere ellenőrzése részeként gyakorlat zajlott az MH Egészségügyi Központ vezetési termében 2013. november 20-21-én.

Az országot ért atom, biológiai, vagy vegyi támadás estén működésbe lép a Magyar Honvédség ABV Riasztó Értesítő Rendszere (RIÉR), melynek egyik alközpontja az MH Egészségügyi Központ, mely egy ilyen jellegű támadás esetén a rendszer központjától kapott információt feldolgozza, meghozza az egészségügyre vonatkozó intézkedéseket a saját és a honvédség érintett szervezetei felé.

1609150792

A rendszer biztonságos működőképességét gyakorlatok során mérik fel. Ilyenkor egy fiktív terror, vagy katasztrófahelyzetet szimulálva a RIÉR működésbe lép, az alközpontok állománya megkezdi munkáját, az MH Egészségügyi Központ részéről az egészségügyi biztosítás, ellátás területén.
1609150796

A gyakorlatot levezetési terv szerinti felkészülési ütem előzi meg, melynek célja a végrehajtó állomány gyakorlatra történő felkészítése. A végrehajtás ütemének kezdetén a katonák megkapják a részletes eligazítást, majd ezen információk ismeretében megkezdődik a bejövő információk feldolgozása, a kitalált helyzet értelmezése, a vonatkozó intézkedések, vagy egészségügyi szakutasítások kidolgozása.
1609150796

A gyakorlatot követően a Magyar Honvédség szintjén értékelik az összegyűjtött tapasztalatokat, melyek felhasználásra beépülnek az értesítő rendszer tematikájába.
Az már most megállapítható, hogy az MH Egészségügyi Központ minden személyi és technikai feltétellel rendelkezik, ami egy váratlan ÁBV esemény kezeléséhez elengedhetetlenül szükséges.

1609150796
ESZA