Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Wikonkál Norbert: a két oltás nem elegendő

Szerző: honvedelem.hu |  2022. január 21., péntek 11:05

„A két oltás nem elegendő, ezt ma már mindenki látja" – fogalmazott prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója január 21-én, pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.

Interjú_2022_02_21

Elmondta, hogy koronavírus-fertőzés miatt jelenleg kevés páciens fekszik a Honvédkórház intenzív osztályán és többségében olyan betegek jutnak oda, akik nincsenek beoltva vagy négy hónapnál hosszabb ideje kapták a legutóbbi oltást. „Tehát összességében az üzenet egyértelmű: még ma sem késő menni, sőt holnap is nyitva vagyunk, holnap is lehet jönni felvenni a harmadik oltást, mert a második oltás után négy hónappal nagyon elkezd a védettség csökkenni, hat hónap után meg szinte alig van védettség” – hangsúlyozta a főigazgató.

Az éppen zajló oltási akcióról azt közölte: úgy tűnik, tetszik az embereknek, hogy időpontfoglalás nélkül is megkaphatják a vakcinát, mert folyamatosan érkeznek. Dr. Wikonkál Norbert hozzátette: ma már azt is meg lehet fontolni, hogy szükséges-e a negyedik oltás. Kifejtette, hogy a 60 év felettieknek, a valamilyen krónikus betegséggel – például cukorbetegséggel vagy daganattal – rendelkezők számára egyértelműen javasolják.

Kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta azt is, a Magyar Honvédség saját laboratóriumaiban is megállapították, hogy az omikronnal fertőzöttek aránya 90 százalék felett van, vagyis a delta variáns már csak ritka vendégként jelenik meg. Hozzátette: az omikron nagyon gyorsan átfertőzheti a lakosságot, ugyanakkor gyorsan le is csenghet, és – a remények szerint – ez jelentheti a koronavírus-járvány végét.

Dr. Wikonkál Norbert megjegyezte: bár az esetszámok folyamatosan nőnek, a koronavírus omikron variánsa sokkal szelídebb, mint az eredeti, vuhani törzs vagy a delta variáns volt. Sajnálatosnak nevezte, hogy egyre népszerűbb az antitest teszt, mert ennek a tudományos hozadéka nagyon csekély, és ennek az eredményéből nem érdemes következtetéseket levonni.

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.

2022. január 21.

Címkék
ESZA