Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvan éves a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

2017. december 1., péntek 12:00

Egyedülálló szakmai kiállítás nyílt az MH Egészségügyi Központban, amely a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály hatvanéves történetén kalauzolja végig az érdeklődőket. Az állandó tárlatot november 30-án nyitották meg.

1609151471
Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Honvédkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya, az intézményben közismert nevén a KAITO. Az évforduló kapcsán állandó kiállítás nyílt a kórház Róbert Károly körúti telephelyének H épületében, az egyik első emeleti folyosón.

A Magyarországon első aneszteziológiai tárlat egyedülálló módon mutatja be a katonaorvosi anesztézia és az osztály szakmai történetét, mindezt számos korhű eszköz segítségével. Mint prof.dr. Csomós Ákos osztályvezető főorvos elmondta, a kiállított tárgyakat az osztály hat évtizedes történelméből válogatták össze: ennek fő letéteményese prof.dr. Barna Béla főorvos volt, aki 1988 és 2007 között osztályvezetőként igazgatta a KAITO-t. Az áramellátott, vetítővel rendelkező múzeumi rész vitrinjeit korábbi vakbeugrókban alakították ki a folyosón, amihez a Morpheus Alapítvány, a Honvédkórházért Alapítvány, illetve az Anesztézia Biztonságáért Alapítvány nyújtott jelentős támogatást.

1609151471

A főorvos köszöntője után a kiállítást Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka nyitotta meg. A vezérőrnagy kiemelte: nagyon fontos a kiállítás és maga a hatvanéves jubileum is, hiszen a két nagy világégés közepette rendkívül sok, súlyos áldozatot magyar vérrel megfizetve tapasztalta meg az ország, mennyire fontos egy ilyen osztály létrehozása. Ahogy Kun Szabó István fogalmazott, az osztály az ország legjobbja, magasan felkészült, szakmailag és technikailag egyaránt a lehető legjobb képességekkel rendelkezik. Mindenkinek köszönetet mondott az elvégzett munkáért, illetve a kiállítás megszervezéséért is.

1609151471

Ezután Dr. Barna Béla nyugállományú ezredes, volt főorvos részletesen is végigkalauzolta az érdeklődőket a kiállításon, amelyen olyan különleges tárgyak láthatóak, mint az első megtalált, 1957. november 2-i keltezésű altatási jegyzőkönyv vagy egy Dräger Romulus altatógép, amely még a gyár németországi múzeumában sem található meg.

A KAITO annak idején egy fővel indult, ma pedig több mint kétszáz munkatársa van, közel 80 orvos és több mint 120 szakdolgozó: az osztály teljes feltöltöttséggel működik, dolgozói évente több tízezer beteg műtéti ellátásában segítenek, a két telephely intenzív osztályain pedig nagyjából több ezer beteget kezelnek.

Az évforduló alkalmából, a kiállítás megnyitójával egybekötve Tudományos Ülésre került sor, amelynek fővédnöke Kun Szabó István vezérőrnagy volt. A nap folyamán az osztály dolgozói előadásokkal idézték fel a 60 év történéseit és mutatták be a jelenlegi széles-körű betegellátást.

forrás: honvedelem.hu

fotó: Tóth László

ESZA