Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híres elődök emlékezetének továbbörökítése a Padovai Egyetemen

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2021. október 14., csütörtök 12:02

1222-ben alapították a Padovai Egyetemet, melynek falai között számos magyar szerzett diplomát. A jövő évben, alapításának nyolcszázadik évfordulójához érkező iskola méltó módon, ünnepségsorozat keretében készül a jeles alkalomra. Ennek egyik első eseménye volt, hogy a dísztermében található, leghíresebb, - köztük három magyar - tanítványaikról készült freskókat restauráltatták. A felújításhoz Magyarország is segítséget nyújtott. A szeptember 29-én megtartott bemutatón az országot, Verona tiszteletbeli főkonzulja, az MH Egészségügyi Központ államtitkári tanácsadója, Prof. Dr. Pintér Lajos képviselte, aki maga is a Padovai Egyetemen szerezte orvosi diplomáját.

padova_4_1200

A Padovai Egyetem a világ öt legidősebb felsőoktatási intézményeinek egyike, mely évszázadokon át meghatározó szerepet töltött be Európa oktatási kultúrájában. Oktatói között találhatjuk Galileit, a falai között tanult, többek között Kopernikusz. Számos végzőse töltött be saját hazájában meghatározó vezetői szerepet, az orvostudományban, politikában, teológiában, jogi tudományokban, vagy a művészetekben.

Az egyetem az 1800-as évek közepéig a leghíresebbé vált végzős diákjairól festményeket készített, melyeket egyik dísztermében, a La sala dei Quaranta (a negyvenek terme), helyezett el. A festmények között három magyar diák; Janus Pannonius (pécsi püspök, költő), Báthory István (erdélyi fejedelem, lengyel király), és Zsámboky János (Johannes Sambucus) (orvos és történetíró) portréja is helyett kapott.

padova_6_1200

Az egyetem évekkel ezelőtt elhatározta, hogy felújíttatja az évszázadokkal ezelőtt készített freskókat, melyhez egykori diákjait megszólítva támogatókat keresett. Az egyetem rektora, baráti kapcsolata révén kereste meg Prof. Dr. Pintér Lajost, aki felajánlotta segítségét. Közreműködésével Magyarország olaszországi nagykövetsége támogatást nyújtott a restauráláshoz.

A megalakításának nyolcszázadik évfordulójára készülő intézmény programsorozatot indított, melynek első eseménye volt 2021. szeptember 29-én, a felújított festmények bemutatása.

padova_1_1200

A rendezvényen Magyarországot, hazánk olaszországi nagykövetének felkérésére Prof. Dr. Pintér Lajos képviselte. Verona tiszteletbeli főkonzulja örömmel vállalta a megtisztelő feladatot.

Az eseményen Prof. Dr. Pintér Lajos elmondta személyes kötelességének érezte segíteni ezt a kiemelkedő kulturális munkát, mivel 1963-ben ő maga is a Padovai Egyetemen végzett. Hozzájárulni a híres elődök emlékezetének továbbörökítéséhez nem csak a haza és a honfitársak iránti kötelesség, de szívügy is egyben.

2021.10.14.

padova_5_1200
Címkék
ESZA