Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland-amerikai szakemberek ismerkedtek a magyar katona-egészségügy legfőbb intézményével

2014. április 4., péntek 11:01

Holland-amerikai katona-orvosokból, szakszemélyzetből álló csoport tett látogatást az MH Egészségügyi Központban 2014. április 1-én. A vendégek megismerhették a Honvédkórházban folyó gyógyító tevékenység sajátosságait és a magyar védelem-egészségügy működését.

1609150837
Látogatás az MH Egészségügyi KözpontbaMárcius eleje óta zajlik a holland-amerikai haderő közös gyakorlata Várpalotán. A két nemzet katonai kapcsolata a Magyar Honvédséggel több éves közös múltra vezethető vissza.
A katona egészségügy területén mindkét nemzettel különösen szoros az együttműködés.
Hazánk Hollandiától vette át a tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Afganisztánban, a Honvédkórház ápolónői szolgáltak a „MOGOS”-ban, egy ROLE 2 szintű, holland katonai kórházban. Az amerikai féllel pedig, nem csak műveleti területeken működik együtt a magyar egészségügy, hanem stratégiai és tudományos szinten is megosztják a szakemberek a tapasztalataikat egymással a különböző munkacsoport üléseken és konferenciákon.

A várpalotai gyakorlat során merült fel a lehetősége, hogy a magyar védelem-egészségügy fő szervezete, az MH Egészségügyi Központ bemutatásra kerüljön a holland-amerikai fél részére, hiszen a NATO-ban különlegességnek számít, hogy egy katonai kórházban polgári egészségügyi ellátás is történik. Szintén szokatlan, hogy a Honvédkórházban változatos lehetőségek adottak a fekvőbeteg-ellátásban. Azaz nem csak sebészet, belgyógyászat és neurológia, de például a plasztika, nőgyógyászat, rehabilitáció, urológia is jelen van.
1609150837
Egyeztetés a védelem-egészségügy helyzetéről
Dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes, mb. MH egészségügyi főnök, az előadásában részletezte, milyen előnyökkel jár a Magyar Honvédség, – mint fenntartó – számára a folyamatos, magas szakmai színvonalon megvalósuló betegellátás biztosítása, a katona-egészségügyi szakállomány szakmai képesség megtartása és fejlesztése szempontjából. Különösen fontos a sürgősségi betegellátó centrum, hatékony, egyre szervezettebb tevékenysége, a folyamatos sürgősségi betegellátás mellett történő szakoktatói munka.
1609150837
Dr. Várhelyi Levente orvos alezredes bemutatja a Sürgősségi Betegellátó CentrumotA közelmúltban nyílt lehetőség az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, valamint a csapat-egészségügy területéről érkező katonák speciális demonstrációs teremben történő oktatása, hiszen a Honvédkórházban működik az év elején átadott, országos szinten a legnagyobb, legmodernebb, Klinikai Demonstrációs Egység a „Skill Labor”.
A külföldi szakembereket elsősorban a kórház felszereltsége, a sürgős esetek ellátásának az elve, az állomány szakképzettsége érdekelte.
1609150837
Tájékoztató a gyógyító ellátás szervezettségérőlA kórház legfontosabb osztályainak és szervezeti elemeinek megtekintése után elismeréssel nyilatkoztak a holland-amerikai szakemberek az MH Egészségügyi Központban folyó összetett gyógyító és védelem-egészségügyi munka színvonaláról az intézmény infrastrukturális hátteréről.
1609150838
Csoportkép a “heliporton”
ESZA