Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét japán hallgatók tanultak a Honvédkórházban

2018. szeptember 18., kedd 15:26

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara közötti együttműködés keretében immár 5. alkalommal vett részt a tokiói JOSA Nemzetközi Egyetem 14 fő végzős ápoló hallgatója három hetes intenzív betegellátás klinikai kurzuson augusztus 21. és szeptember 7. között. 

A program Deli Mária alezredes, ápolási igazgató szakmai vezetésével, a kórházi szakoktatók szervezésével és felügyeletével valósult meg.

1609151677

A program jelentős része klinikai gyakorlat volt, amelyből 5 napot a hallgatók az MH Egészségügyi Központban teljesítettek. Ittlétük során egyebek mellett a skill-laborban az alapszintű újraélesztés fogásait sajátíthatták el. A gyakorlati napokon a reggeli bevezető előadás után fekvőbeteg osztályokat látogattak, mélyebb ismereteket szereztek az ellátási, ápolási folyamat megismerésében, és párhuzamosan beteg bemutatásokon is részt vehettek. Módot kaptak az európai és a hazai standardok áttekintésére egy-egy kiemelt részterületen, mint a járóbeteg szakrendelő, kardiológia, traumatológia, neurológia, idegsebészet, gasztroenterológia, szülészet-nőgyógyászat, intenzív ellátás, műtéti és gyógytorna tevékenység. A klinikai vizitek előtt a hallgatók bevezető tréningen vettek részt, majd az egyénre szabott betegellátás terén gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek.

1609151677
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, mint egyetemi oktató és gyakorló kórház alapfeladatának tekinti az orvosnak vagy szakdolgozónak készülő tanulók gyakorlati képességfejlesztésének biztosítását. Az intézmény nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy távoli kontinensekről is érkeznek hallgatók ismereteik bővítése céljából. A kórház számára is hasznosnak bizonyul az együttműködés, amely során nemzetközi szinten is tudást adhat át és cserélhet. A látogatás további eredménye, hogy az elméleti és gyakorlati ismeretek bemutatása mellett intézményünk dolgozói is megismerhetik a távoli országok ápoló hallgatóinak tudásszintjét, egészségügyi körülményeinek színvonalát és tevékenységét, amely hozzájárul a kórház további szakmai fejlődéséhez.

A hallgatók kórházi jelenléte munkatársaink visszajelzései alapján igen pozitív, motiváló tényező, mely hozzájárul munkánk szakmai és társadalmi elismeréséhez.

1609151677
ESZA