Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán látogatók az MH Egészségügyi Központban

2019. szeptember 10., kedd 9:17

Egészségügyi szakemberek érkeztek Tokióból 2019. szeptember 4-én az MH Egészségügyi Központba. A vendégek között volt a japán főváros Toranomon kórház elnöke Dr. Yasuyoshi Ouchi Ph.D és a Japán Egészségügyi Oktatási Tanács elnöke Takashi Sugi. A látogatás célja az intézmények kölcsönös megismerése, illetve a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése.

1609151990
A látogatás során Prof. Dr. Wikonkál Norbert Ph. D. tudományos igazgató bemutatta a Honvédkórház klinikai képességeit, eredményeit. Ezt követően Dr. Varga Annamária orvos őrnagy a Védelem-Egészségügyi Igazgatóság feladatrendszeréről tartott előadást.

A 2019. május 1-én átadott tokiói Toranomon kórház 19 emelten, 85 450 m2-en 819 ággyal rendelkezik, személyzete 2 094 fő, akikből 514 orvos és 838 ápoló. Az egészségügyi ellátás széles spektrumát végzik, számos beavatkozást hajtanak végre. Az évente 110–130 alkalommal elvégzett köldökzsinór vérből származó őssejt transzplantációval világelsőnek számítanak, az agyalapimirigy sebészetben pedig a harmadik helyet foglalják el a világon.

A tokiói kórház bemutatását követően, a Japán Egészségügyi Oktatási Tanács elnöke részletezte a Tanács működését, amely programjai közül kiemelte a külföldi orvosok és szakdolgozók fogadását és oktatását (2 hónapos időtartamban) a Toranomon kórházban. Ezt a lehetőséget elsősorban ázsiai és kelet-európai országoknak biztosítják, Magyarországról eddig 6 fő vett rész ebben a képzésben.

A látogatás egyik célja, hogy a képzésben résztvevők száma növekedjen, ezzel is biztosítva az Egészségügyi Központ egészségügyi dolgozóinak a nemzetközi tapasztalatok, ismeretek megszerzésének lehetőségét.

1609151990
ESZA