Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófahelyzetet szimuláló gyakorlat

2013. november 8., péntek 8:24

Két napos elméleti és gyakorlati foglalkozást tartottak az MH Egészségügyi Központ (továbbiakban MH EK) vezetőinek, amely a katasztrófahelyzetekre történő felkészülést is segítette.

Az MH EK parancsnok harcászati kérdéseket tanulmányozó munkacsoport törzskiképzése elnevezéssel két napos elméleti és gyakorlati foglalkozás került megrendezésre az MH EK vezetőinek Mályiban, 2013. október 30–31-én.
1609150791

A rendezvény során többek között az idei év átszervezési tapasztalatairól, valamint az MH EK különleges jogrendben alkalmazott vezetési rendszeréről (így pl.rendkívüli állapot, szükségállapot) tartott előadást Dr. Sticz László mérnök ezredes, az MH EK törzsfőnöke.
1609150791

Az idén tavasszal zajló árvízi védekezés tapasztalatairól számolt be az MH Vezetési és Doktrinális Központ részéről Fazekas Sándor mérnök alezredes, a Németországban megrendezett Vigorous Warrior 2013. egészségügyi gyakorlat tapasztalatairól pedig Dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes MH EK Védelem-egészségügyi Intézet intézetvezető főorvosa.

Az MH EK EÜFTI által végrehajtásra kerülő egészségügyi szakkiképzés rendszeréről Bánsági László mérnök ezredes, az MH EK Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet intézetvezetője tájékoztatta a jelenlévőket.
Az MH EK riasztási-értesítési rendjéről Csókos Gábor mérnök ezredes, a Hadműveleti és Kiképzési Osztály osztályvezetője szólt, aki az MH EK katasztrófavédelmi munkacsoportjait is bemutatatta.
1609150791

A képzés második napján szimulációs gyakorlatként egy elképzelt összetett katasztrófahelyzetre (földrengés, időjárás miatti nehezített közlekedés és mentőhelikopter Honvédkórházra zuhanása), adott reakciók kidolgozása volt a feladat, úgynevezett Katasztrófavédelmi Operatív Csoportként.
A feladat nagymértékben segítette az egyes részterületek (így egészségügyi szervezés, hadművelet és logisztika) együttműködésének hatékonyságát, illetve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetre történő gyorsabb reagálás képességét.
1609150791
ESZA