Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

A magyar katona-egészségügy munkáját csodálva

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2012. március 31., szombat 13:38

A NATO védelmi tervezési folyamat keretében felállított egészségügyi célmunkacsoport képességfejlesztési főszemlélőjét fogadta az MH Honvédkórház március 23-án.

Suat Dönmez dandártábornok a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (KEKK) meghívására érkezett Magyarországra. Tekintettel arra, hogy a NATO által meghatározott műveleti célokhoz szükséges képességek területén hiány van, és ez a katona-egészségügyre is vonatkozik, az egyszemélyes küldöttség célja az ezen missziót szolgáló Kiválósági Központ munkájának szemrevételezése volt, valamint tájékozódás a magyar katona-egészségügyi szolgálat jelenlegi helyzetéről, az elért eredményekről és a jövőbeni tervekről, továbbá az, hogy milyen szervezeti rendszerben, milyen feladatokban működik együtt a központ, a honvéd egészségügy szolgálatában.

Suat Dönmez dandártábornok programjának második napját az MH Honvédkórházban töltötte, ahol Dr. Schandl László Ph. D orvos dandártábornok, parancsnok köszöntötte Dr. Bazsó Péter orvos igazgatóval és Dr. Sticz László mérnök ezredes, parancsnoki irodavezetővel együtt az intézmény Róbert károly körúti telephelyének parancsnoki épületében. A kölcsönös bemutatkozást követően Dr. Bazsó Péter intézményről szóló prezentációját azzal kezdte, hogy bár a törökök 150 évig uralták Magyarország középső területét, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után mégis közel 30 katonaorvos talált menedéket török földön, majd felvázolta a kórház feladatait és kitért a katona-egészségügyi rendszer átalakítására.

A konzultációt a Sürgősségi Betegellátó, – a Központi Radiológiai Diagnosztikai, – valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály megtekintése követte Dr. Sticz László mérnök ezredes kalauzolásával. A kórházi körútból természetesen nem maradt ki a helikopter leszállóhely és az automata anyagszállítási rendszer látogatása sem, mely utóbbi irányába nagy érdeklődést tanúsított Suat Dönmez dandártábornok, hiszen a robottargoncák nemcsak Magyarországon egyedüliek, de Közép-Kelet-Európában is.

A hivatalos látogatás másik részét képezte az MH Honvédkórház Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Központ bázisán települt Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum megtekintése.
Először Balázs Péter mérnök őrnagy előadása keretében beszélt a komplexum szervezeti felépítéséről, a NATO és más nemzetközi együttműködések keretében történt alkalmazásáról, azok tapasztalatairól, továbbá potenciális biológiai fegyverként alkalmazható kórokozók kimutatási képességeiről. Majd a látogatást a komplexum szemléje és egy ebéd zárta.

Tekintettel arra, hogy Suat Dönmez dandártábornok most járt először Magyarországon, az egész napos program végén kiemelte, hogy végre személyesen is sikerült rálátnia az eddig elért magyar eredményekre, így az igényekről és a célokról érdemben tud majd szólni a megfelelő fórumokon. Továbbá méltatta mindazt az áldozatos munkát, amivel a magyar katona-egészségügy nemcsak itthon, de külföldön is elismertté vált.

ESZA