Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holland katona-egészségügyi delegáció látogatása

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2009. augusztus 19., szerda 15:11

Dr. Rob Van der MEES orvos dandártábornok, a Holland Fegyveres Erõk Katona-egészségügyi Szolgálatának Fõnöke vezetésével 2009.augusztus 18-19-én 2 fõs holland katona-egészségügyi delegáció tett hivatalos szakmai látogatást Magyarországon.

A delegáció a holland rendszertõl eltérõ irányí­tású és mûködtetésû intézmény tevékenységének megismerése és tanulmányozása, valamint a szakmai kapcsolatok jövõbeni kialakí­tása, fejlesztése, illetve ápolása lehetõségeinek megbeszélése céljából 2009. augusztus 19-én meglátogatta a HM Állami Egészségügyi Központot.

A Tábornok urat elkí­sérte katonai segí­tõje, Theo Van der ZANDEN alezredes, és Dr. Kopcsó István orvos ezredes, a HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatója.

Az intézmény vezetõ állományának képviseletében a delegáció tagjait Dr. Szilvásy István orvos dandártábornok, fõigazgató, Prof. Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok, katonai fõigazgató-helyettes, és Dr. Zsiros Lajos Ph. D. orvos ezredes, a Baleseti Sebészeti Osztály, osztályvezetõ fõorvosa (MH Fõsebész) fogadta.

A felek megbeszélésén a résztvevõk kölcsönös bemutatkozását követõen Dr. Szilvásy István orvos dandártábornok, fõigazgató és Prof. Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok tájékoztatta a vendégeket az egészségügyi intézmény megalakí­tásának történetérõl, annak szükségességérõl, szervezeti felépí­tésérõl, a mûködés telephelyeirõl, valamint a gyógyí­tó munkában résztvevõ orvosok, szakdolgozók, ezen belül is a katonaállomány feladatrendszerérõl.


Részletesen bemutatták a magyar egészségügyben a HM ÁEK helyét, szerepét, ellátási kötelezettségeit, a megalakulástól napjainkig mért betegforgalom statisztikai adatainak alakulását, az intézmény nemzetközi kötelezettségeit, részvételét a NATO és más nemzetközi szervezetek által vezetett szövetségi, valamint a hazai katonai feladatok végrehajtásában…

Az élénk érdeklõdéssel és szakmai kérdések folyamatos feltevésével, illetve azok megválaszolásával kí­sért elõadás után Prof. Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok és Dr. Tatár Gábor, centrumvezetõ fõorvos vezetésével a delegáció tagjai a helyszí­nen tanulmányozták a Sürgõsségi Betegellátó Osztály, munkáját. Megtekintették a helikopter leszállóhelyet és õszinte elismeréssel nyilatkoztak a XXI. század modern korát a gyakorlatban megvalósí­tó logisztikai robotok rendszerérõl, illetve azok mûködtetésérõl.

A látogatás jó hangulatú, a feleket kölcsönösen érintõ szakmai kérdések kötetlen megvitatásával, valamint a tapasztalatok kicserélésével zárult.


Cserenyecz Béla
Foto: Ferenczy István

 

ESZA