Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

NATO elvárásoknak megfelelő kiképzés a Honvédkórházban

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2012. január 10., kedd 13:31

A NATO harctéri és műveleti elvárásoknak megfelelően folyamatosan hajtja végre az MH Honvédkórház Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Központja a Budapest, Tünde utca laktanyájában a Harctéri életmentő katonák egészségügyi szakkiképzését (angolul: Combat Life Saver- CLS). A harctéri életmentő katona kizárólag a harctéren, műveleti területen leggyakoribb halált okozó egyes sérülési formák esetén alkalmazandó életmentő beavatkozások elvégzésére felkészített, kiképzett katona. A képzésük szükségességét jelzi, hogy a harctéren bekövetkező halálozások döntő többsége megtörténik, mielőtt a sérült bármilyen egészségügyi szakellátásban részesülne. A harcoló katonák életmentő szakkiképzése lehetővé teszi a sérült lehető leggyorsabb ellátását, hiszen az „ellátó” a sérülés helyszínéhez legközelebb van. Ezáltal az élet és harcképesség megőrzésének esélye jelentősen megemelkedik.

A tanfolyamon a Magyar Honvédség missziós feladatok ellátására vezényelt állományából, egészségügyi végzettséggel nem rendelkező tagjai közül kijelölt katonák vesznek részt. A 10 napos képzést sikeresen elvégzők igazolást kapnak, amely 2 évig érvényes. Ezt követően 5 napos szintentartó, ismeretbővítő tanfolyam szükséges az állomány részére ezen jogosultság további 2 évvel történő meghosszabbítására.

A szakkiképzésen a katonák elsajátítják az azonnali sérült ellátáson belül a vérzéscsillapítást, feszülő légmell elsősegély szintű ellátását, a gépjárműből mentést, légút biztosítást, ezeken felül a törésrögzítést, újraélesztést, vénabiztosítást.
A katona-egészségügy szakmai terve szerint a jövőben, minden műveleti területre készülő katonának részt kellene vennie ezen a kiképzésen.

Az EÜFTK terve, hogy a CLS végzettséggel rendelkező katonák megkülönböztető felvarrót viseljenek az egyenruhán, melynek rendszeresítése folyamatban van és a tanfolyam presztízsét nagyban növelné.

ESZA