Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos veszteség érte kórházunkat

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2010. január 10., vasárnap 14:50

Elhunyt Prof. Dr. Kiss János (1941 – 2010) Váratlanul bekövetkezett halálával a HM Állami Egészségügyi Központ egyik legkiválóbb munkatársát veszí­tette el.

1941-ben született Galántán.

Szüleivel 1946-ban kerültek a XIII. kerületbe, ahol azóta élt és alkotott. A kerületben kifejtett munkásságáért 2006-ban a kerület dí­szpolgárává választották.
1966-tól a Szabolcs utcai kórházban szí­vsebészként dolgozott, majd a nyelõcsõ- és kiterjesztett gyomor-sebészeti területre specializálódva szerzett magának világhí­rnevet. Egyetemi docensi, majd 1988-ban professzori kinevezést kapott. 1991-tõl Tanszékvezetõ Egyetemi Tanár és az Általános Sebészeti Osztály igazgatója volt. 2004-ben megszerezte az „Orvostudományok Akadémiai Doktora” cí­met.

A Magyar és az Európai Sebésztársaság, valamint több nemzetközi tudományos társaság elnöke volt.

A Sebész és Gasztroenterológiai Szakmai Kollégiumok tagja. Országos sebész szakfelügyelõ. Az Egészségügyi Felsõfokú Szakirányú Szakképzési és Továbbképzési Bizottság elnöke, a Nemzeti Vizsgabizottság elnöke, az Országos Gyógyintézeti Központ Szakmai Vezetõ Testületének elnöke.
Tudományos munkásságát számtalan általa jegyzett szakkönyv, értekezés, elõadás jelzi.
Tudását, sebészi tapasztalatait sok kezdõ orvosnak és gyakorló sebésznek adta át.
Rendületlenül hitt és munkálkodott a képzés és továbbképzés ügyében.

Állami kitüntetései: a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti-keresztje, Batthyány-Strattmann László – dí­j.

Pályafutása alatt számtalan olyan magas szakmai elismeréssel jutalmazták, mint a Korányi emlékérem dí­j, Hetényi-emlékelõadás dí­j, Man of the Year cí­m, Balassa-emlékérem és emlékelõadás dí­j, Simor Pál Alapí­tvány Pro Optimo Merito in Gastroenterologia.

Váratlanul bekövetkezett halálával a HM Állami Egészségügyi Központ egyik legkiválóbb munkatársát veszí­tette el.

Emlékét kegyelettel megõrizzük.

ESZA