Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légügyi attasé látogatás

2013. július 18., csütörtök 12:37

Az Amerikai Nagykövetség magyarországi légügyi attaséja és helyettese látogatott az MH Egészségügyi Központba 2013. július 15-én. A korábban, az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél (USAF) szolgálatot teljesítő Gregory Clawson ezredes és Cameron Shirley őrnagy célja a magyar katona-egészségügy megismerése volt.

1609150774

A delegációt Szabó István mérnök dandártábornok, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka fogadta, aki előadás és kötetlen beszélgetés során mutatta be az MH EK szervezeti felépítését és feladatkörét. Clawson ezredes rendkívül érdeklődő volt a központ tevékenységét illetően, hiszen máshol nem tapasztalta, hogy egy katonai kórház több mint másfél millió civil lakos egészségügyi ellátásáról is gondoskodik, a rendőrségi, és a vasúti dolgozók és a VIP betegek ellátása mellett. Kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban is, miként valósítható meg a vegyes (egészségügyi és honvédelmi tárca általi) finanszírozás a gyakorlatban.

1609150774

A prezentációt követően Dr. Gáspár Szabolcs orvos őrnagy, adjunktus, a Baleseti Sebészeti Osztály részlegvezető orvosa kalauzolta végig a vendégeket a Honvédkórházban. Különös érdeklődéssel tekintették meg az intézmény felszereltségét, a helikopter leszállópályát, illetve az automata anyagszállítási rendszer részeként működő csőpostát és robotszállító gépeket. Mindeközben alkalmuk volt a védelem-egészségügyet érintő kérdésekre is választ kapni a delegációt kísérő Dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredestől, a Védelem-Egészségügyi Igazgatóság intézetvezetőjétől.

1609150774

A mindkét fél által hasznosnak ítélt látogatás végén az MH EK parancsnoka MH EK emlékplakettet nyújtott át részükre. Clawson ezredes megköszönte, hogy bepillantást nyerhetett az intézmény életébe, egyúttal felajánlotta segítségét a továbbiakra nézve a légügyi szállítás és kiürítés terén.

1609150774
ESZA