Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MD Orvosi Kollagen terápia a mozgásszervi betegségek kezelésben továbbképzés

2016. február 17., szerda 7:42

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Reumatológiai és Fizioterápia Szakrendelése rendezte meg az „MD Orvosi Kollagen terápia a mozgásszervi betegségek kezelésben” témájú továbbképzését.

A szakrendelés vezetőjének, Prof. Dr. Sandra Sándor med.habil. Ph. D. főorvosnak eltökélt szándéka, hogy a szakterületen dolgozók naprakészen megismerjék a legújabb terápiás eljárásokat, kutatási eredményeket, hogy azokat a későbbiekben munkájuk során gyakorlottan tudják alkalmazni. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ezek ne csak egy szűk réteg számára legyenek hozzáférhetők, hanem más területek szakemberei is felkészülten és eredményesebben végezzék munkájukat.

1609151085

Folytatva az elmúlt évek gyakorlatát került megrendezésre 2016. február 12-én az „MD Orvosi Kollagen terápia a mozgásszervi betegségek kezelésében” című egy napos előadássorozat a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban a Mesopharma Kft-vel karöltve.
A szimpóziumot Sandra Professzor, az MH EK Honvédkórház Járóbeteg Szakrendelő Intézet igazgatójával, Dr. Timár Mihály ezredessel és a Mesopharma Kft ügyvezetőjével közösen nyitotta meg.
A vezetőknek köszönhető jó hangulatú továbbképzésen 58 orvos és 38 szakdolgozó vett részt, más intézmények szakdolgozóival együtt.
Rövid bevezetés után tíz orvos előadó tolmácsolásában voltak hallhatóak a sokrétű előadások.
Szó volt egészségpolitikai és egészség-gazdaságtani ismeretekről, finanszírozási forrásokról, a járóbeteg szakellátás teljesítményének kérdéséről.
A résztvevők ismereteit bővítették a fájdalom témaköréről, biokémiájáról, annak szerepéről a gyógyításban, hiszen az MD Kollagen terápia e köré épül fel.
Programpontként szerepelt az arthrosis és a kollagén terápia kapcsolata.
1609151085

Az MD Kollagen terápia alkalmazásánál fontos a képalkotó vizsgálatok (rtg) ismerete, ezért igen hasznosnak bizonyult Dr. Mester Ádám Ph. D. docenstől „Az inak és szalagok, lágyrészek radiológiai vizsgálata” című előadás. Ugyanilyen jelentőséggel bírt a bőr szerkezetéről és funkciójáról szóló szimpózium, melyet Dr. Lohinai György Ph. D bőrgyógyász tartott, hiszen ezek is alapvetőek ennél az injekciós technikánál. Az előadás folyamán ismertetésre kerültek a csípőízületi, a talpi- és sarokfájdalmak, Tunnel syndromák, és az intraarticularis injekciós technikák az ortopédia és reumatológia gyakorlatában. Sandra Professzor beszélt a terápia vázát képező MD Kollagen injectio szerepéről, összetételéről, kiszerelési és alkalmazási formáiról, a kezelési módokról, hatásmechanizmusokról. A témába itt már belemélyedve ismertette Dr. Gáspár Szabolcs rendelésvezető főorvos, doktorandus a térdízületi arthrosis, és a lágyrésztrauma kollagén therápiával történő kezelését.

1609151085

A nap záró akkordjaként érkezett meg Dr. Alberto Meroni Ph. D., aki egy milánói kórház sebészeként igen színvonalas előadást tartott az innovatív megközelítésekről, a terápiával kapcsolatos saját tapasztalatairól. Számos, testrészenként részletezett technikát és videó képanyaggal fűszerezett eljárást mutatott be, sok segítséget adva ezzel a jelen lévő orvos kollégáknak. Sajátos temperamentumával és magas szintű tudásával a nap fénypontjává tudott válni. Összegezve a hallottak segítettek elmélyíteni a szakmai tudást, a hiányosságokat pótolni, és ezen új technika alkalmazásával talán a gyógyítás hazánkban egy magasabb szintre lesz emelhető a jövőben.

1609151085

Marokity Mariann
Vizi-Takács Judit

ESZA