Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megelőzni a fertőzéseket

2018. január 9., kedd 14:07

A világ minden táján előtérbe került a kórházi fertőzések és a gyógyszereknek ellenálló kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák) drasztikus emelkedése.  Ahhoz, hogy egy kórház a betegeit biztonságosan tudja ellátni, elengedhetetlen ezen kórokozók terjedésének megelőzése.  A  Honvédkórházban, az éves szinten nyolcszázezer beteget, sokszázezer négyzetméternyi területen ellátó csúcskórházunkban  külön osztály végzi az infekciókontroll feladatait.   

Ha egy kórházról, mint egészségügyi intézményről beszélünk, akkor általában csak a gyógyító osztályokra gondolunk, és hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a diagnosztikában és az egyéb „háttértevékenységekben” dolgozó szakemberekről. Pedig az ő munkájuk nélkül majdhogynem lehetetlen lenne a biztonságos gyógyítás.

„Az egyik ilyen, betegbiztonsági szempontból nagyon fontos háttérterület az infekciókontroll, amit német nyelvterületen kórházhigiéniának hívnak. Elsődleges célja a kórházi fertőzések és a multirezisztens – vagyis az antibiotikumok hatásának ellenálló − kórokozók terjedésének hatékony megelőzése” – mondja Dr. Kopcsóné Dr. Németh Irén, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Kórházhigiéniai Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzáteszi: az infekciókontroll tevékenysége egy komplex rendszer, amely több elemből áll. Ilyen elem a surveillance, (azaz az adatgyűjtő rendszer), a megelőző rendszabályok (egyebek mellett a kézhigiéné, az eszközök és a felületek fertőtlenítése, valamint a sterilizálás) és az antibiotikumok megfelelő alkalmazását támogató intézkedések. Ha ezeket az elemeket rendszerben, kellő szakmaisággal és kitartással működtetik, akkor az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések előfordulása az elvárható legalacsonyabb szintre szorítható vissza.
1609151508

Kórházi környezethigiéné és kézhigiéné

A rendszer alapvető eleme a jó kórházi környezethigiéné. A kórházi környezet a betegellátás helyiségei, azok felületei, berendezési tárgyai, vízellátása és mesterséges levegőellátása. A kórház tisztítási és fertőtlenítési eljárásai által biztosítani kell ezek megfelelő mikrobiológiai állapotát.
„A szemmel látható tisztaság alapkövetelmény, de ez önmagában kevés. A fertőzések átvitelében szerepet játszó kritikus felületeket és a műtéti beavatkozások helyiségeinek felületeit folyamatosan fertőtleníteni kell, illetve az ápoltak távozását követően zárófertőtlenítést kell végezni. Utóbbinak kiemelt jelentősége van, amelyre külön ügyelünk. Nem szeretnénk, ha az egyes betegeknél előforduló, esetenként fertőzést okozó mikroorganizmusok, különösen a terápiás nehézséget okozó multirezisztens kórokozók a kórházi környezetben maradnának, és újabb megbetegedéseket okoznának. Hogyan is zajlik ez a mindennapjainkban, egy kisfilmen akár meg is tekinthetik.

Az intenzív osztályokon és a műtőegységeinkben a ma alkalmazható legkorszerűbb érintésmentes eljárással, hidrogén-peroxid gázzal fertőtlenítünk. Egy általános takarítás után, úgynevezett hidegködképző gépet helyezneknek be a helyiségbe. Amikor mindenki kiment, légmentesen lezárják a területet és a bekapcsolják a gépet, ami tökéletesen fertőtlenít minden felszínt, berendezést és műszert. ” – mondja a főorvosnő.

Hozzáteszi: ugyancsak fontos elem a jó kézhigiénié gyakorlata. „Tény, hogy a fertőzést okozó kórokozók emberről –emberre átvitelében a kéz játssza a legnagyobb szerepet. Az Egészségügyi Világszervezet felhívást intézett a világ valamennyi országának kórházaihoz, hogy készítsenek a témában videót. Magyarországot egyetlen kisfilm képviseli, amelyet a Honvédkórház Kórházhigiéniai Osztály munkatársai készítettek. (Videómellékletben is megtekinthető.) A kézfertőtlenítés lépéseit 2010 óta alkalmazzuk, oktatjuk és igyekszünk biztosítani az ehhez szükséges feltételeket” – emeli ki dr. Kopcsóné dr. Németh Irén, hangsúlyozva, hogy az Európai Járványügyi Központ, az ECDC által közzétett vizsgálat adatai szerint a hasonló szintű és nagyságú európai kórházak alkoholos kézfertőtlenítőszer-felhasználása 21 liter körüli, a Honvédkórházé 16 liter (1000 ápolási napra). „Van még hová javulnunk, de nincs szégyenkezni valónk. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az ápoltjaink ellátásában önként segítő hozzátartozókról és látogatóinkról sem. Az ő kezük is átviheti a fertőzést a betegeink környezetében, fontos erre is odafigyelnünk” – mondja az osztályvezető főorvos. Ehhez nyújt segítséget a cikk végén található néhány jótanács.
1609151508

Célzott adatgyűjtés

Az osztályvezető főorvostól megtudjuk: az infekciókontroll-tevékenység másik alappillére az úgynevezett surveillance tevékenység, ami (szabványosított és hitelesített kritériumok szerinti) célzott adatgyűjtés a fertőzések és kórokozók, illetve utóbbiak antibiotikum-érzékenységének változásairól. „Ez tulajdonképpen egy monitoring-rendszer, amivel azt figyeljük, hogy milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő kórházunkban és ezen belül az egyes osztályokon. Ezek segítségével tudjuk a megfelelő megelőzési eljárásokat kialakítani célzottan, az osztály szakmai sajátosságait figyelembe véve.

„Sosem lehetünk elégedettek, de más hazai és nemzetközi kórházak adatai visszaigazolják, hogy érdemes figyelmet fordítani erre a szakterületre, mivel a Honvédkórház magas szakmai színvonalú infektológiai és mikrobiológiai háttere a betegeink és dolgozóink érdekét szolgálják” – mondja dr. Kopcsóné dr. Németh Irén.

1609151508

Évente hárommillió eszközt sterilizálnak

Az MH Egészségügyi Központ Kórházhigiéniai Osztályának részeként működik a Központi Sterilizáló, amely a Honvédkórház többször használatos orvostechnikai eszközeit sterilizálja. A Róbert Károly körúti székhelyen a „nap 24 órájában, a hét minden napján” biztosítja az ellátáshoz szükséges steril eszközöket, a Podmaniczky utcában található telephelyen pedig munka- és ügyeleti napokon egy műszakban adja a szükséges hátteret a műtétes szakmáknak. „Ez egy nagyüzem, nincs még egy ilyen Magyarországon” – tudjuk meg a főorvosnőtől, aki elárulja azt is, hogy a kórház ellátási körzetéből adódóan az elmúlt években annyira megnőtt a műtéti szám és a sterilanyag-igény, hogy kénytelenek voltak a „folyamatos” munkarendre átállni.

„Évente több mint hárommillió eszközt sterilizálunk, hogy ki tudjuk szolgálni a kórház műtéti, diagnosztikai és a járóbeteg-ellátás sterileszköz-igényét” – teszi hozzá az osztályvezető főorvos. Megtudjuk azt is, hogy a Kórházhigiéniai Osztályon jelenleg harminchatan dolgoznak. Ebből 26-an a Központi Sterilizálóban, kilenc munkatárs pedig az infekciókontroll területén segít a feladatok elvégzésében. Általános helyettese és a sterilizáló vezetője a területen nagy szakmai gyakorlattal rendelkező egyetemi okleveles ápoló. Az osztály munkatársai valamennyien a klinikumból érkeztek, megfelelő képesítéssel. Két egyetemi végzettségű epidemiológus és két felsőfokú végzettségű epidemiológiai szakápoló is segíti a munkában.

„Az infekciókontroll-tevékenységet hatékonyan csak akkor lehet ellátni, hogy ha kellő szaktudással és gyakorlattal rendelkező munkatársak végzik. Mi itt, a Honvédkórházban igyekszünk naprakészek lenni a saját szakterületünkön és minden új információt és tudást beépíteni a munkánkba. Nemcsak a klinikai szakterületeken, de a prevenció területén is felgyorsultak a technológiai változások, az új kihívásokra reagálva. Minél többet tudunk a kórokozókról és az általuk okozott fertőzésekről, azokról a mechanizmusokról, ahogy ezek a betegségek létrejönnek és azokról a megelőző beavatkozásokról, amelyekkel hatékonyan lehet ezeket visszaszorítani, annál eredményesebbek vagyunk. Fontos, hogy az ember folyamatosan képezze magát és merje, tudja alkalmazni mindazt a tudást, amit megszerez, s legyen kellő kitartása véghezvinni a dolgokat” – mondja dr. Kopcsóné dr. Németh Irén.

1609151508
Amit a betegek és a látogatók is tehetnek a biztonság érdekében, hogy segítik a jó higiénés környezet megőrzését. Így például:
A kórterembe érkezve alaposan kezet mosnak és fertőtlenítenek.
Ha betegnek érzik magukat (lázas, hasmenése van, köhög, náthás, stb.) akkor azidő alatt nem jönnek be a kórházba az egyébként is legyengült betegeket látogatni.
Lehetőleg egyszerre ne érkezzenek túl sokan a beteghez.
A kórteremben csak a látogatott beteg környezetét érintsék, meg, a többi betegét ne.
Amennyiben hoznak be élelmiszert a betegnek, a diétás és a higiénés előírásokra is figyeljenek, különösen az élelmiszer fogyaszthatósági idejére és a hűtve tárolásra a kórteremig szállítás ideje alatt is.

Mellékletben található kisvideó a jó kézhigiénéről.

Forrás: honvedelem.hu., Szűcs László cikke
Fotó: Szűcs László és internet
ESZA