Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri sajtótájékoztató

2014. március 26., szerda 8:30

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ elmúlt éveinek teljesítményét értékelte Hende Csaba honvédelmi miniszter az intézmény központi telephelyén 2014. 03. 24-én.

1609150829
Változásokkal teli időszakot él meg az MH EKA rendezvényt Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy az intézmény az elmúlt időszakban úgy a betegellátás területén, mint a missziós feladatok végrehajtása során sikeresen teljesített. A változásokkal teli időszak egyik meghatározó tényezőjeként emelte ki a miniszteri biztos 2012-es megbízását, akinek irányításával a kórház szervezeti struktúrájának és gazdasági működésének átvilágítása vette kezdetét, ami a tervekkel összhangban a közeljövőben, 2014 áprilisában fejeződik be.
1609150829
A kórház teljesítménye 17 % – kal növekedett
„Régi bűnnek hosszú az árnyéka”- ismételte többször beszédében Hende Csaba utalva ezzel a 2007-es összevonásra, és az abból származó adósság halmazra, amivel a mai napig küzdenie kell az intézménynek.

Az itt dolgozók takarékos munkavégzésével, a gazdaságossági célok szem előtt tartásával sikerült a 2011-ben 8 milliárd forintos hiányt a tavalyi évre 4 milliárd forintra csökkenteni, miközben a kórház teljesítménye 17 % – kal növekedett. „Az intézmény pénzügyi helyzete és szakmai színvonala is javult. ”- mondta.
A miniszter beszédében kiemelte azt is, hogy az MH EK 9 telephelyen működik, évente 1,2 millió járóbeteget és 60 ezer fekvőbeteget lát el, továbbá a sürgősségi osztályon naponta átlagosan 125 fő jelenik meg. A feladatoknak közel 3600 fő igyekszik megfelelni, amiből 662 fő katona, 2930 fő pedig civil állomány. „Az intézmény finanszírozási igénye 26 milliárd forint évente” – tette hozzá.
1609150829
A központ a régió és az ország ellátásában az eddigieknek megfelelő, illetve azt felülmúló szerepet fog betölteni
A miniszter további sikernek könyvelte el, hogy a civil-, és a védelem-egészségügyi ellátás is különválasztásra került.

„Meggyőződésünk, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja a régió és az ország ellátásában az eddigieknek megfelelő, illetve azt felülmúló szerepet fog betölteni. ” – zárta beszédét.
1609150830
Az MH Egészségügyi Központnak fontos feladatai vannak az egészségügyi ellátásban
A sajtótájékoztatón Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök az MH Egészségügyi Központ hadrendi elemeként betöltött szerepét méltatta. Beszédében elmondta, hogy az intézménynek békében és békétől eltér időszakban is nagyon fontos feladatai vannak az egészségügyi ellátásban, ennek elvégzéséhez pedig újra a megfelelő helyre kellett kerülnie.
1609150830
A változások és az összetett feladatrendszer ellenére is kiemelt szerepet érdemelt ki a központ
Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke a kórház, egészségügyben elfoglalt szakmailag kiemelt helyét hangsúlyozta, melyet az intézménynek az összetett feladatrendszer ellátásával sikerült kiérdemelnie.

1609150830
Az intézmény pénzügyi helyzete és szakmai színvonala is javultFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
ESZA