Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modern és energiatakarékos

2018. június 29., péntek 10:59

Befejeződött az épületenergetikai korszerűsítés a Honvédkórházban

A most befejeződött európai uniós projekt legfőbb célkitűzése az volt, hogy az MH Egészségügyi Központ – Honvédkórház betegellátása a lehető legnagyobb hatékonysággal és a legkorszerűbb körülmények között valósuljon meg – hangsúlyozta dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára Balatonfüreden, június 27-én, szerdán.
Közel 900 millió forintos, európai uniós támogatásnak, és a kormány társfinanszírozásának köszönhetően befejeződött az MH Egészségügyi Központ (MH EK) objektumainak energetikai korszerűsítése és modernizálása. A kórház balatonfüredi telephelyén tartott sajtótájékoztatón Dr. Kádár Pál, a tárca közigazgatási államtitkára elmondta: a 2014 és 2020 között zajló projekt elsőként a Honvédelmi Minisztériumnál fejeződhet be.
1609151630
„A fejlesztéseket az tette lehetővé, hogy a HM Védelemgazdasági Hivatal, mint kedvezményezett szervezet, igen komoly támogatást nyert az Európai Uniótól. Így teremtődött meg a lehetőség olyan energetikai megújulásra, amelynek segítségével hazánk újabb lépést tett az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság megvalósulása felé. Szintén cél volt, hogy a központban dolgozó állomány a kor színvonalának megfelelő épületekben láthassa el munkáját. Ezek az épületek egyszerre komfortosak és gazdaságilag is hatékonyak” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: sikerült kihasználni ezt a hatalmas uniós lehetőséget, amely nem jöhetett volna létre a résztvevők szoros együttműködése nélkül.
1609151630
Hogy mit is jelent pontosan az energetikai megújítás, azt Cseppentő József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal infrastrukturális igazgatója többek között épp egy balatonfüredi példával támasztotta alá. A tapasztalatok szerint ugyanis az idén télen – amikorra még csak az ablakokat cserélték ki – a meglévő kazánok teljesítményének a korábbihoz viszonyítva mindössze negyedét kellett hasznosítani. A hőszigetelés befejezése után pedig idén télre vélhetően el kell gondolkodni a jelenlegieknél jóval kisebb teljesítményű kazánok beszerzésén – tette hozzá az igazgató.
1609151631
Három budapesti, illetve a balatonfüredi telephelyen megvalósult beruházás jelentősen csökkenti az épületek globális környezetterhelését, valamint jóval kevesebb üvegház-hatású gáz kerül a levegőbe. A projekt keretében közel 1500 nyílászárót cseréltek ki, mintegy 16000 négyzetméternyi felületet hőszigeteltek és több helyen modern napelem-rendszereket telepítettek.

A munkálatok természetesen a gyógyító tevékenység folyamatos ellátása mellett zajlottak.

1609151631

Forrás: honvedelem.hu

Szerző és fotó: Kálmánfi Gábor

ESZA