Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkaértekezlet a Honvéd Testalkati Program MH szintű feladatairól

2016. január 21., csütörtök 7:54

Az MH Egészségügyi Központ és az MH Kiképzési és Doktrinális Központ 2016. január 14-én, a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015 (VII. 30.) HM rendeletben foglalt testalkati ajánlásokról és a Honvéd Testalkati Programról egyeztető értekezletet tartott. Az értekezleten 62 fő, a témában érintett összes kijelölt kiképzési, egészségügyi valamint testnevelő szakállomány részt vett.

1609151077

Dr. Sótér Andrea alezredes – mint a HTP program MH szintű koordinálásáért felelős MH EK Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetője – tájékoztatást adott az április óta megtett feladatokról, majd ezt követően Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka összegezte a Honvéd Testalkati Program jelentőségét és aktualitását. A testalkati mutatók mérése, a ráépülő program egy mérföldkő lehet a Magyar Honvédség személyi állományának életében, amely jelenleg még ajánlás, de pár év múlva már jogszabály teheti kötelezővé a nem megfelelő testalkati mutatókkal rendelkezők részvételét a HTP-ben. Szabó vezérőrnagy fel hívta a figyelmet, hogy a honvédek hadrafoghatóságának érdekében nélkülözhetetlen a jó egészségi és edzettségi állapot kialakítása, illetve annak fenntartása, különösen azért, mert a nyugdíjkorhatár emelése miatt már idősebb korosztályról is beszélni kell a Magyar Honvédséget illetően. Mint aktív sportember – megerősítette, hogy a jó fizikum és egészség megőrzése irányába a katonák személyes igényszintje egyre növekvő tendenciát mutat.

1609151077

Ezt követően Dr. Juhász Zsolt alezredes (HTP programvezető) vezetésével a munkacsoport értekezlet megkezdte munkáját és Dr. Györe István Attila, az MH EK EFO HTP-ért felelős főorvosa ismertette a Rendelet testalkati ajánlásokat tartalmazó mellékletein keresztül, a HTP-vel kapcsolatos jövőbeni végrehajtási tervezetet. Az előadást követően a szakterületek felelősei röviden összefoglalták a HTP-s tapasztalataikat és az előterjesztett tervezettel kapcsolatos véleményüket. Összességében a szolgálati ágak képviselői egységes álláspontra jutottak abban, hogy a testalkati mutatók mérésére az MH EK EFO által javasolt végrehajtási mód elfogadható és a jövőben annak megfelelően fog végrehajtásra kerülni.

1609151077
ESZA