Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO delegáció a Honvédkórházban

2012. szeptember 26., szerda 11:30

A NATO két magas rangú képviselője látogatott hazánkba szeptember 19-22 között, melynek keretében felkeresték a Honvédkórházat is A találkozó célja a honvéd egészségügyi képességek feltérképezése és a szövetségi szintű feladatok, együttműködési lehetőségek egyeztetése volt.

A NATO tagállamok egészségügyi képesség fejlesztései és képesség hiányai kezelésének érdekében alakítottak ki egy főszemlélői beosztást a szövetség brüsszeli központjában, kinek feladata, hogy figyelemmel kísérje és segítse, összehangolja a különböző szövetségi államokban működő és fejlesztés alatt álló katona egészségügyi programokat. Mindez azért fontos, hogy az egyes országok azonos doktrinák, szabványok szerint fejlesszenek és indítsanak be projekteket, mely a többnemzeti együttműködés és interoperabilitás alapfeltétele.
1609150626
Ebből a célból érkezett Magyarországra Jaroslav Kocian vezérőrnagy a szövetség brüsszeli központjában található Nemzetközi Katonai Törzs logisztikai és erőforrás főosztály igazgatója és Dr. Birthe Trier Henriksen, a főosztály egészségügyi osztályának egészségügyi törzstisztje. A szakembereket a Honvédkórház megbízott parancsnoka Szabó István mérnök dandártábornok fogadta. A szakmai program során Dr. Bazsó Péter főtanácsos bemutatta a kórház képességeit, rendszerét, struktúráját, majd Pető Zsolt őrnagy úrtól a honvéd-egészségügy misszióban vállalt szerepeiről kaptak részletes tájékoztatót, melyet Dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes védelem-egészségügyi helyettes egészített ki. A NATO egészségügyi képességei és hiányai kezelését szervezeti szinten szolgálja a Budapesten működő NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (KEKK). A KEKK tudományos, kiképzési és kutatási hátteréül szolgál a Honvédkórház. Ebben az összefüggésben tettek a vendégek látogatást a KEKK központjában, illetve a Honvédkórház Egészségügyi Felkészítő és kiképző központjában is, ahol a szövetség igényeit is lefedő képzések is végrehajtásra kerülnek a kórház és a kiválósági központ jóvoltából.
1609150627
A látogatás tapasztalatai hozzájárulnak a szövetségi többnemzeti képességfejlesztési irányelvek pontosításához, s megkönnyítik az egységes fellépést mind szakmai, mind katonai és politikai döntéshozói szinteken.
ESZA