Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német vezérkari tanfolyam az MH Egészségügyi Központban

2017. február 21., kedd 16:25

A Német Katonai Akadémia (Führungsakademie der Bundeswehr) vezérkari tanfolyamának hallgatói érkeztek látogatásra az MH Egészségügyi Központhoz 2017. február 16-án. 

NATO/EU együttműködés keretében az akadémia hallgatói számos európai fővárosba ellátogatnak. Uwe Clemens alezredes véderő attasé közreműködésével kialakított két napos budapesti útjuk során a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar képviselőivel találkoztak, majd az ország katonai csúcskórházát kívánták megtekinteni. A 14 hallgatót, köztük a tanfolyam és a küldöttség vezetőjét, valamint a delegációhoz Budapesten csatlakozott véderő attasét, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka és a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ igazgatóhelyettese fogadta.
1609151236
A vendégek elsőként az MH EK parancsnokától, Szabó István vezérőrnagytól kaptak átfogó tájékoztatást az intézmény komplex feladatrendszeréről és sajátosságairól – mind egészségügyi intézményként, mind katonai alakulatként. Szabó vezérőrnagy a szervezet felépítéséről, működéséről, a kórház történetéről és a polgári valamint katonai gyógyítási tevékenységéről, a teljes honvédséget érintő védelem-egészségügyi feladatokról, valamint az intézmény jövőbeni céljairól tartott prezentációt, külön hangsúlyt helyezve a magyar-német katonai együttműködésre.
1609151236
A NATO KEKK képviseletében Dr. Salvatore Schmidt ezredes tartott tájékoztatót a szervezet helyzetéről és feladatrendszeréről. A német nemzetiségű igazgatóhelyettes meleg szívvel üdvözölte hazai kollégáit. Előadásában kiemelte, hogy a NATO-ban található 24 kiválósági központ közül egészségügyi területen csupán ők tevékenykednek: az ismeretek és tapasztalatok cseréjével segítik a külföldön állomásozó katonai csapatok egészségügyi kockázatainak kivédését és a sérülések hatékony ellátását.
1609151236

Az előadást és konzultációt követően a csoport megtekintette (a 7 évig Németországban tevékenykedő, így a német egészségügyi viszonyokat is ismerő) Dr. Szolnoky Jenő főorvos vezetésével a Szív- ér- és mellkassebészet Osztályait valamint a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályt.

A sürgősségi ellátás helyiségeit, a Baleseti Sebészeti Osztályt és a helikopter leszállópályát a számos missziót megjárt Dr. Várhelyi Levente alezredes mutatta be a delegáció tagjainak. A küldöttség vezetője, Dr. Rolf Walter Von Uslar ezredes elköszönéskor kiemelte, hogy a „Wigorous Warrior 2013” parancsnokaként együtt dolgozott Várhelyi alezredessel, aki a németországi gyakorlat „ROLE 2” szintű tábori kórházát vezette klinikai igazgatóként, s aki kiváló példa a civil szakma és a katonai feladatok végzésének nagyszerű ötvözetére.

1609151236
A résztvevők külön köszönetüket fejezték ki az MH EK parancsnokának és a NATO KEKK igazgatóhelyettesének a szívélyes fogadtatásért, valamint a részletes és magas színvonalú programért, amely során betekintést nyerhettek a két speciális szervezet működésébe és mindennapjaiba.

ESZA