Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ópusztaszeri látogatás a MATASZ szervezésében

2019. szeptember 11., szerda 12:34

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Egészségügyi Tagozata ópusztaszeri kirándulást szervezett a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ munkatársai és hozzátartozói részére 2019. szeptember 7-én.

1609151992
A MATASZ Egészségügyi Tagozatának tevékenységében az MH Egészségügyi Központ több munkatársa is aktívan részt vesz, így kézenfekvő volt egy közös, az intézményben dolgozók részére szóló kirándulás megszervezése.

Ópusztaszer az Árpád-kori Magyarország fontos helyszíne. A magyarság történelmének emlékezete nem csupán a nemzeti identitásnak az egyik alapvető összetevője, hanem a honfoglalás és az új ország stabilitásának megteremtése a magyar katonai hagyományok, a Magyar Honvédség eszmei gyökereit is jelenti.

A kiránduláson résztvevők a Nemzeti Történeti Emlékpark Látogató Központjában két rövid 3D-animácios film megtekintésével megismerhették Ópusztaszer, valamint Magyarország történetét a honfoglalástól napjainkig.
1609151992

A filmvetítés után az érdeklődők egy látványos tárlatvezetés során megtekinthették a híres Feszty körképet, valamint az épületben található egyéb kiállításokat. Lehetőség nyílt a park bejárására, a filmvetítésen is említett helyszínek felkeresésre.

Ezt követően az MH Egészségügyi Központban dolgozó, Dr. Szentgyörgyi Viktor őrnagy körbevezette a csoportot a közelben lévő, saját maga által készített zsúpfedeles, földbevájt házak között, amelyeket Árpád-kori régészeti dokumentumok alapján, korabeli anyagok és módszerek felhasználásával rekonstruált. Az intézmény laboratóriumvezető főtisztje történész édesapja révén már gyermekkora óta szerelmese a korai évszázadok történelmének.

1609151992
ESZA