Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Parasportoló a Haza szolgálatában

Szerző: MH Egészségügyi Központ |  2021. szeptember 28., kedd 10:35

Amikor valaki belép a Honvédkórházba, meglepő és felemelő sorsokkal tud találkozni. Olyan emberekkel, akik képesek voltak arra, hogy szembeszálljanak az élet igazságtalanságaival és minden nehézség ellenére, kitartásukkal és hozzáállásukkal példaként szolgálhassanak mások számára.

received_219697350195858

Ilyen ember az I. sz. Felvételi részleg adminisztrátora, Ferenczi Tünde honvédelmi alkalmazott, aki párjával, Mester Csiki Lászlóval kerekesszékes versenytáncos. Tünde mozgásszervi rendellenséggel született, amelyet 6 hónapos korában diagnosztizáltak. Állapota 9 éve folyamatosan romlik, ezért 2012 óta van kerekesszékben. Édesapja korábban népitáncolt és ő is bátorította, hogy próbálja ki magát ebben a sportágban. Párjával 2015 óta foglalkoznak kerekesszékes társastánccal és számos megmérettetésen vettek már részt, jelenleg pedig egyedüliként képviselik Magyarországot a nemzetközi parketten.

Szeretek táncolni és mindent, ami ehhez kapcsolódik. Ki akartam valami újat próbálni, ami a kerekesszékes életmódhoz köthető. Így találtam rá a Gördülő Tánccsoportra. Mindenkinek csak javasolni tudom, aki kis nyugalomra vágyik, esetleg nevetni vagy szórakozni szeretne.” – foglalta össze Tünde a sporttal kapcsolatos filozófiáját. „Pozitív irányba változott az életem, kerekesszékesként kinyílt a világ számomra és én is nyitottabb lettem az ember felé

2016 óta számos Országos Bajnoki Cím, Magyar Bajnoki címet hódítottak el, nemzetközi szinten pedig 2017-ben és 2018-ban csendültek fel a magyar Himnusz hangjai, amikor standard kategóriában végeztek első helyen.

received_597124007979392

Eddig a páros háromszoros Európa bajnok, 2018-ban pedig a világranglista első helyezettje volt. A standard táncok mellett indultak még egyéni freestyle és páros freestyle, illetve latin páros (duó) kategóriában is. 2020-ban, a Tíz tánc bajnokságban sikerült a dobogó tetejére feljutniuk. Ferenczi Tünde a 2021-es év során a XIII. Zala Open és a XXII. Gála Kupa Para Dancesport ranglistáján utasította maga mögé a mezőnyt, amely remek motiváció az elkövetkező megmérettetésekre. 2021. októberében, Lengyelországban kerül megrendezésre az „IPC Wheelchair Dance Lominaki 2021.” nemzetközi bajnokság, majd novemberben a „World Paradance Sport 2021.” világbajnokság következik a dél-koreai Ulsanban. Évente általában 5-6 táncversenyt rendeznek a parasportolók számára, 4 évente világbajnokság és 2 évente pedig Európa bajnokság van. A nemzetközi kvalifikációs versenyekre - ahol legkevesebb 12 országnak kell képviseltetnie magát - heti három edzéssel igyekeznek felkészülni, mindezt munka mellett, mozgáskorlátozottként. A versenyeken kívül megjelentek még olyan rangos társadalmi eseményeken, mint az Operabál, a 60. Nemzet Sportolója Gála, illetve a „Nem adom fel Alapítvány” által szervezett „Jobb velünk a világ” díjkiosztóján is. A versenyek és edzések mellett azonban Tünde hétköznapjai az egészségügyi ellátás biztosításához nélkülözhetetlen adminisztratív munkával telnek, amelyhez ugyanolyan kitartással és eltökéltséggel áll hozzá, mint a sporthoz.

 

A fotókat Ferenczi Tünde bocsátotta rendelkezésünkre.

received_928649724392274
received_627570021558387
Címkék
ESZA