Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pszichológusi összevonás Mályiban

2013. október 8., kedd 15:20

Az MH Egészségügyi Központ szervezésében került végrehajtásra, az elmúl öt évben szakmailag magas színvonalon megtartott és elismert katonapszichológusi összevonások folytatásaként, a Magyar Honvédség pszichológus állománya részére a VI. MH Katonapszichológusi összevonás 2013. szeptember 26-27.-én.

A társ fegyveres és rendvédelmi szervekkel való szakmai együttműködés erősítése, kapcsolattartás és a személyes tapasztalatcsere érdekében meghívásra kerültek e szervek vezető pszichológusai, valamint a szakmai társadalmi szervezet képviseletében a Magyar Pszichológiai Társaság Hon- és Rendvédelmi Tagozatának titkára.
Az összevonást Prof. Dr. Grósz Andor orvos dandártábornok, az MH egészségügyi főnöke megnyitójában köszöntötte a résztvevőket, és méltatta a pszichológusok és orvosok, valamint a honvéd egészségügyben dolgozó szakszemélyzet közös tevékenységét. Támogatásáról biztosította azokat a szakmai törekvéseket, amely az MH érdekében végzett képességek megtartására és fejlesztésére irányulnak, és egyben ezeket elvárásként is megfogalmazta. A bevezető zárásaként az MH egészségügyi főnök, a Honvéd Vezérkar főnöke nevében Bihari Sándor őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis pszichológusa részére elismerést (MH érem) adott át a 20 éves csapatpszichológusi munkáért.

1609150783

Az összevonás további részében tájékoztatók és előadások hangzottak el. Az összevonás levezetője Völgyi Zoltán őrnagy, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság, Védelem-egészségügyi Intézet, Pszichológiai Osztályának vezetője volt. Aktualitásként Andó Sándor mk.alezredes, az MH Egészségügyi Központ képviseletében kiemelte a Csapatpszichológiai Szolgálat kialakításával és működési rendjével összefüggő egyes feladatokról szóló 89/2010. (X. 22.) HM utasítás 2013. szeptember 06. -tól hatályos főbb változásait, és összegezte a csapatpszichológusok által végzett sokrétű feladatokat.
Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár képviseletében Petruska Zsuzsanna hadnagy számolt be a szervezetet elhagyó állománnyal felvett interjúk módszertanáról és tapasztalatairól. Tóth Zsuzsa főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár pszichológusa a dandár egyik zászlóaljánál végzett kompetencia vizsgálat eredményeiről beszélt, Nyerges Csaba őrnagy előadásában egy szervezetdiagnosztikai eljárás gyakorlati megvalósításáról tartott előadást. Az MH ÖBK KAIA missziós tapasztalataiba adott betekintést Kiss József főhadnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár pszichológusa. Az egyéni gondozásról és a csapatokkal megvalósuló együttműködésről beszélt Győrffy Ágnes százados az MH Egészségügyi Központ szakpszichológusa. Előadás hangzott még el a honvéd tisztjelöltek pályamotivációjáról Choma Krisztina főhadnagy részéről az MH Ludovika Zászlóaljtól, valamint Tóth Eszter főhadnagy egy promóciós felkérés tapasztalatairól beszélt, amelyet az MH Egészségügyi Központ kecskeméti alkalmasság vizsgáló intézete végzett az Axe kozmetikai cég kérésére a civil űrutazás népszerűsítésére. A „Pitbull” kiválasztásról Kincses Gábor hadnagy, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj pszichológusa adott képet.
Érdekes és informatív előadás hangzott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) szakembereitől, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében Kovács Péter tűzoltó alezredes mutatta be a HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Service) csapatban meglévő pszichológusi feladatokat és tapasztalatokat.
Az összevonás záró részében aktuális kérdések kerültek megbeszélésre, valamint feladatok kerültek kiosztásra, amelyből kiemelkedik a már megkezdett MH Katonapszichológiai Protokoll kidolgozásának időarányos feladatai.

1609150783

Szöveg: Andó Sándor mk.alezredesKép: Kósáné Koppányi Éva főhadnagy

ESZA