Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőorvosi kongresszusok Debrecenben

2019. szeptember 23., hétfő 15:16

2019. szeptember 8-12-e között Debrecenben rendezték meg a repülőorvosi világkongresszust (International Congress of Aerospace Medicine), valamint az Európai Repülőorvosi Felhasználói Konferenciát (USER Congress), amelyeken az MH Egészségügyi Központ szakemberei is felszólaltak.

1609152011
A világkongresszus célja a civil és katonai repülés, illetve az űrkutatás orvosbiológiai problémáinak, kutatási eredményeinek, a repülőorvosi alkalmassági minősítés jogszabályi és klinikai aspektusainak bemutatása volt. A konferencián 75 ország szakemberei (repülőorvosok, repülőműszaki mérnök szakemberek és pilóták) vettek részt, amely remek alkalmat biztosított a civil és katonai repülőorvosi intézetek, kutatóintézetek és polgári repülőorvosi központok vezető szakemberei számára, hogy a repülésbiztonság szempontjából legfontosabb kihívásokról, problémákról tapasztalatokat cseréljenek.

A Szervezőbizottság elnöke Dr. Győri Gyula címzetes docens, az Innovációs és Technológiai Minisztérium légiközlekedési főigazgatója, a Tudományos Bizottság elnöke Prof. Dr. Grósz Andor nyugállományú orvos dandártábornok, valamint a bizottság tagja Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes, MH repülő főszakorvos, az MH Egészségügyi Központ főorvosa.

A nyitó előadást Prof. Dr. Grósz Andor tartotta. Az MH Egészségügyi Központ 3 főorvosa is előadás tartott: Dr. Reményi Ákos, a Fül-orr-gége Fej- és Nyaksebészeti Osztály főorvosa, Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes és Hornyik József a Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet osztályvezető pszichológusa.

1609152011
A kongresszushoz ezúttal szorosan kapcsolódott a kétévente megrendezésre kerülő Európai Repülőorvosi Felhasználói Konferencia (USER Congress), amely kifejezetten a katonai repülés és a repülőorvosi kiképzőeszközök fejlesztésére, a repülésbiztonság szempontjából fontos gyakorlati eredményességére fókuszált.

A 7. alkalommal megszervezett esemény Szervezőbizottságának elnöke Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes volt, míg társelnökként Dr. Erich Rödig nyugállományú dandártábornok a Német Légierő volt repülő főszakorvosa volt, aki tapasztalataival segítette a lebonyolítást. Az európai és ázsiai szakemberek mellett az Amerikai Repülőorvosi Társaság elnöke, Dr. Joe Ortega nyugállományú ezredes is részt vett a 90 ország részévtelével megrendezett kongresszuson. A nyitóelőadást Dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, MH egészségügyi főnök tartotta a magyar katona-egészségügyi szolgálat aktív nemzetközi szerepvállalásáról és a Zrínyi 2026 átfogó haderő fejlesztési tervről.

Az MH Egészségügyi Központ részéről Dr. Szabó Sándor András orvos ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Repülő Intézettel közösen elvégzett kutatási projekt eredményeiről tartott előadást.

Mind a világkongresszus, mind a felhasználó konferencia új együttműködési lehetőségeket nyitott a hazai katonai repülőorvoslásban dolgozó szakemberek előtt.

1609152011
ESZA