Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Semmelweis Ignác követendő példája

Szerző:  | Fotó: Nagy Gábor |  2023. június 29., csütörtök 17:59

A Semmelweis Ignác születése napjával fémjelzett magyar egészségügy napja alkalmával tartott ünnepi állománygyűlést az MH Egészségügyi Központ Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, június 29-én.

2023_06_stefania_palota_egeszsegugyisek_napja_nagy_gabor_vizjelezett (8)

Az anyák megmentőjeként ismert orvos születésének kétszázötödik évfordulójára eső jeles ünnepen dr. Fejes Zsolt Dezső orvos ezredes, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke köszöntötte az állományt. Felhívta rá a figyelmet, hogy az azóta világhírűvé vált orvos legfontosabb felfedezéséhez – miszerint kézfertőtlenítéssel meg lehet akadályozni a gyermekágyi láz kialakulását – egyik barátjának és professzorának, Jakob Kolletschkának a halála is hozzájárult. Kolletschka egy boncolás során megvágta a kezét, a seb elfertőződése után pedig ugyanazokat a tüneteket produkálta, mint a szülő nők haláluk előtt – ezzel fény derült a boncolás és a gyermekágyi láz közötti összefüggésre.

Elmélete hiába bizonyult helyesnek a drasztikusan csökkenő halálozási számok alapján, ahogy azt a parancsnok is kiemelte beszédében, sem kollégái, sem tanítványai, sem pedig mesterei nem ismerték el felfedezését. Dr. Fejes Zsolt Dezső orvos ezredes hangsúlyozta, hogy „Semmelweis Ignác élete küzdelmes volt, azonban azóta tudjuk, hogy munkája és küzdelme nem volt hiábavaló: az egész világ ismeri nevét és rengeteg ember köszönheti életét a felfedezésének.”

2023_06_stefania_palota_egeszsegugyisek_napja_nagy_gabor_vizjelezett (15)

„Azt kívánom Önöknek, hogy legyenek nyitottak az újra, Semmelweishez hasonlóan küzdjenek azért, amiben hisznek, és kívánom, hogy érezzék át ennek az ünnepnek a nagyságát” – zárta gondolatait a parancsnok.

A folytatásban Gion Gábor, a HM védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, illetve dr. Fejes Zsolt Dezső orvos ezredes elismeréseket adott át az MH Egészségügyi Központ személyi állománya részére.

A központban tartott ünnepi rendezvények kihagyhatatlan elemét képző kulturális műsorról ezúttal a két csellóművésznőből álló Duo Redwhite felelt.

ESZA