Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Statikus és dinamikus bemutatóval a Ludovika Fesztiválon

2014. május 27., kedd 15:15

Statikus és dinamikus bemutatóval is képviseltette magát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ az V. Ludovika Fesztiválon az Orczy-kertben 2014. május 17-én.

1609150852

Az MH Egészségügyi Központ állománya a rendezvény egészségügyi biztosításában vett részt, valamint statikus és dinamikus bemutató által adott minden érdeklődő számára ízelítőt tevékenységéről, az MH Egészségügyi Központ, Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézet (Budapest, Tünde utca) (a továbbiakban: EÜFTI) és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Rendész Zászlóalj személyi állományának közreműködésével.

1609150852

A realisztikus, dinamikus bemutató során egy védett személy (VIP) érkezett gépjárművel a rendezvény színhelyére, ahonnan a terv szerint a nézők köszöntése és beszédének megtartása után légi úton, helikopterrel távozott volna. Védelmét, saját személybiztosító csoportja látta el, melynek szerves részét kell, hogy képezze legalább egy harctéri életmentő katona is. A terület, illetve a helikopter leszállási zónájának biztosítását, a már korábban ide érkezett másik csoport látta el, akik felkészültek az érkező VIP személy fogadására.
Magányos merénylő tett kísérletet a védett személy életének kioltására. A merénylőt a személybiztosító részleg „hatástalanította”. Az elesett merénylő társai, kihasználva utolsó lehetőségüket – mielőtt a VIP személy elhagyja országukat – elkeseredett támadást intéztek a csoport ellen, majd megpróbáltak elhajtani. Rövid tűzharcban szökési kísérletük meghiúsult, életüket vesztették. A védett személyt sikerült kimenekíteni a veszélyeztetett területről.
A támadók által leadott lövések a csoport több tagját is megsebesítették.
A sérültek ellátását a kijelölt két fő harctéri életmentő katona megkezdte. Az ellátás közben magasabb fokozatú ellátói szintet kértek rádión az elöljárótól.
1609150852

A további szakszerű ellátás érdekében egy fő egészségügyi tiszt és egy fő egészségügyi altiszt érkezett, a Magyar Honvédségben rendszeresített mentőgépjárművel, majd megkezdték a súlyos sérült ellátását. Állapotát stabilizálták, szállításra felkészítették, majd a mentőgépjárművel elszállították. A mentőgépjármű távozása után a csoport visszavonult a biztonságos terület irányába.
1609150852

A realisztikus bemutató elsődleges célja az volt, hogy a Fesztiválon megjelentek megismerjék az MH EK EÜFTI feladatkörét és a harctéri életmentő katona képességet.

A két bemutató hely hozzájárult a katona-egészségügyi szakállomány presztízsének növeléséhez a Fesztivál keretében.

ESZA