Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabályos a radiológiai ellátás az MH Egészségügyi Központ gyógyító telephelyein

2018. december 14., péntek 12:28

Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X.20.) ESzCsM rendelet 2. számú mellékletében szerepel – többek között  –  a sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátásra vonatkozó személyi és tárgyi minimumfeltételek meghatározása. 

Az MH EK egy olyan, széles feladatrendszert átfogó, komplex szervezet, mely több telephelyen működik, többek között a Podmaniczky utcai telephelyen is.
Az intézmény a sürgősségi betegellátó egységeiben szervezett egészségügyi szakellátás személyi és tárgyi feltételei megfelelnek a rendeletben előírt követelményeknek. A központi telephelyen sürgősségi centrum (III. progresszivitási szint), míg a Podmaniczky úti telephelyen sürgősségi beteg-fogadóhely működik.

A minimumfeltételeket szabályozó rendelet szerint a képalkotó eljárások közül a röntgen, illetve ultrahang készülék esetében belgyógyászat, sebészet stb.szakma esetében minimumfeltételként az intézményen belüli elérhetőséget szükséges biztosítania a szolgáltatónak, míg a sürgősségi betegfogadó hely esetében ilyen feltétel nincs előírva. A telephelyek között saját mentőgépjármű biztosítja a szállítást a betegek részére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2018. szeptemberében ellenőrizte a sürgősségi betegellátó osztályokat, érintve a személyi- és tárgyi feltételeket, valamint az ellátás megfelelőségének kritériumait, melynek során megállapították, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centruma a jogszabályoknak előírtaknak megfelelően működik és biztosítja a betegellátást.

Szervezetünk bár több telephelyen teljesíti gyógyító feladatait, koordináltan, egy intézményként működteti a szabályzókban előírt és kialakított betegutat.

ESZA