Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Szakmai konferencia a hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozóknak

2018. november 21., szerda 10:31

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók tudományos-szakmai konferenciáját november 20-21-én. A budapesti szimpózium nyitónapján Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Széchenyi dísztermében kezdődött el november 20-án a hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók konferenciája, amelyet az MH Egészségügyi Központ (MH EK) és a Belügyminisztérium Belügyi Tudományos Tanácsa szervezett. Az idei tanácskozás aktualitását a napjainkban zajló éghajlati változás kiváltotta természeti katasztrófák, a tömeges migráció okozta kihívások, a globalizáció egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt hatása és a humánerő-gazdálkodás nehézségei adták.
1609151722
Az idei konferenciát Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki hangsúlyozta: az ilyen tanácskozások elsődleges célja az egészségügyi válsághelyzetek vagy katasztrófahelyzetek során a különböző társszervek közötti zavartalan együttműködés kialakítása. „A katasztrófavédelem nemzeti ügy, melyben az egyes szervezetek egymás tevékenységét kiegészítve végzik feladataikat. A kihívások összetettek, ezért olyan összehangolt, szakmailag és technikailag felkészült rendszert igényelnek a megelőzés, a felszámolás és helyreállítás érdekében, melyek megkövetelik a tudás és képességek integrálását” – mondta a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.
1609151722
Dr. Pohl Árpád dandártábornok, a házigazda NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja köszöntőjében rámutatott: a Ludovika épülete ideális helyszínként szolgál a szimpózium plenáris ülésének megtartására. „Az egyetemi oktatás és kutatás nem fejlődhet a tudomány és a szakma eredményeit bemutató rendezvények nélkül, ezért a mai konferencia kiemelt jelentőségű az egyetem tudományos életében” – hangsúlyozta Pohl dandártábornok.
1609151722
Megnyitó beszédében dr. Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány a társszervek egymásrautaltságát emelte ki az egészségügyi ellátás területén. Mint mondta, az idei konferencia kiváló alapot nyújt az egészségügy állapotának és az orvosi ellátás színvonalának javításához.
A konferencia első napján – amelyen részt vett Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka is – a résztvevők prezentációkat hallhattak többek között a mentőszolgálat szerepéről a katasztrófák felszámolásában, a katasztrófavédelem lakosságvédelmi feladatairól, a klímaváltozás katasztrófakockázatairól, a katasztrófák egészségügyi hatásairól és az igazságügyi szakértő szerepéről a katasztrófák felszámolásában. Az előadók között volt dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, az MH egészségügyi főnöke is, aki a katasztrófák menedzselésének új megközelítése a NATO-ban témakörében tartott előadást.
1609151723
A szimpózium újdonságai közé tartozott, hogy a szervezők olyan külföldi szakembereket is meghívtak, akik a közelmúltban lejátszódott katasztrófahelyzetek egészségügyi felszámolását irányították. Dr. Patrick Godard orvos altábornagy, a francia Védelmi Minisztérium egészségügyi főszemlélője a párizsi terrortámadás felszámolásának egészségügyi tapasztalatairól beszélt, míg dr. Ronald. T. Stephens orvos dandártábornok, az Európai Egészségügyi Regionális Parancsnokság parancsnoka A katonák szerepe az USA katasztrófa-elhárításában címmel tartott előadást.
A konferencia második napján a résztvevők három külön szekcióülésen (katasztrófamenedzsment, klinikum és katasztrófa, valamint az igazságügyi szakértői) hallhatnak előadásokat.
1609151723
Fotó: Tóth László
Forrás: honvedelem.h
ESZA