Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szívünk Egészsége megér egy napot!

2015. szeptember 25., péntek 12:35

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ adott otthont a Szív Világnapja alkalmából megtartott sajtótájékoztatónak, amelyet a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat közösen tartott 2015. szeptember 24-én. Az esemény egyúttal a szeptember 27-én vasárnap a Városligetben megrendezésre kerülő „Szívünk Napja” családi rendezvény beharangozója is.

1609151037

A Szív Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat, amellyel a lakosság figyelmét szeretnék felhívni a szív és érrendszeri megbetegedések veszélyeire és kockázataira – ezzel megelőzve az olykor halálos kimenetelű katasztrófák, így például a szívinfarktus kialakulását.

1609151037

Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, az MH EK Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa és egyben a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke felhívta a figyelmet, hogy rendkívül fontos a tipikus tünetek (szorító mellkasi fájdalom) esetén a mentők azonnali értesítése, mivel sokszor az infarktus első órájában meghal a beteg. A professzor rávilágított, hogy bár a szívinfarktus sokszor derült égből villámcsapásként éri az illetőt és a hozzátartozókat, azonban a szűrővizsgálatokkal – amelyekre vasárnap a Városligetben is lehetőség nyílik – fel lehet ismerni korai stádiumban az elváltozásokat.

Dr. Burány Béla, Országos Mentőszolgálat főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy már telefonon is tudnak segítséget nyújtani infarktusgyanús betegek és a hozzátartozók részére, a mentők megérkezéséig. Speciálisan szakképzett személyzet, korszerű gyógyszerek és technikák állnak már rendelkezésükre.

Rékasi Károly színművész, a tájékoztató moderátora köszönetét fejezte ki az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ minden dolgozójának, akik a június végén elszenvedett balesetét követően megmentették életét és segítették felépülését. A Honvédkórházat második szülőotthonának tekinti és szeretné, ha a megelőzés által minél kevesebb ember élné át azt a halál közeli élményt, amit ő.

1609151037

A Magyar Kardiológusok Társasága által szeptember 27-én a Városligetben megrendezésre kerülő „Szívünk Napja 2015” eseményen ingyenes szűrővizsgálatokkal, kardiológiai tanácsadással, szakmai előadásokkal, valamint sportbemutatóval, koncertekkel és számos érdekes családi programmal várják a lakosságot. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára és a bekövetkezett szívinfarktus esetén az azonnali teendőkre – ezzel segítve a túlélést.

ESZA