Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szoptatási-, és csecsemőtáplálási Ambulancia a Honvédkórházban

2015. augusztus 6., csütörtök 15:36

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé.Ezen alkalomból örömmel adjuk hírül, hogy kórházunkban 2015.09.01-től Szoptatási-, és Csecsemőtáplálási Ambulanciát indítunk.

Az ambulancia célja az édesanyák szoptatási nehézségeinek megoldása, az egészséges és beteg újszülöttek és csecsemők anyatejes táplálásnak támogatása. Rendelésünkön többek között a következő problémakörökben tudunk segíteni:

Az emlőbimbót érintő gyulladások, fertőzések
Az emlő túltelítődés, tejcsatorna elzáródás, emlőgyulladás és emlőtályog
Anatómiai eltérés (lapos, befelé forduló bimbó), műtét, sérülés okozta szoptatási nehézség
Koraszülöttek, beteg újszülöttek és csecsemők szoptatásának, illetve anyatejes táplálásának segítése
Tejtermelés elégtelenségének felismerése, tejtermelés növelése
Krónikus beteg, gyógyszerszedő édesanyák szoptatási kérdései
Hosszú távú szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatos tanácsadás
Relaktációval, indukált laktációval, örökbefogadott baba szoptatásával kapcsolatos kérdések stb.

1609151025

Az ambulancián rendel:
Dr. Sztahovits Petra (csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelölt)
Fazekas Anita (védőnő)

Mindketten laktációs szaktanácsadók is egyben, a nemzetközileg elismert IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) cím birtokosai.
Az édesanyák és a gyermekek vizsgálatát és kezelését szülész-nőgyógyász, sebész, radiológus, gyógytornász és konduktor kollégák segítik.

Rendelési idő:
A RENDELÉS ÁTMENETILEG SZÜNETEL!

Helyszín:
Budapest, Podmaniczky utca 109–111. (Rippl-Rónai utca felőli bejárat, magasföldszint, Koraszülött Utógondozó)

Honlap: honvedanyatejklub.blogspot.hu

Nemzetközi és hazai szervezetek is megegyeznek abban, hogy a csecsemők táplálásának optimális módja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, amely célszerű, ha legalább a gyermek két éves koráig folytatódik a kiegészítő táplálás mellett.

Az anyatejes táplálásnak számos jótékony hatása van:

– a csecsemőre:
– védelmet nyújt akut fertőző betegségekkel szemben (légúti, gyomor-bélrendszeri, húgyúti)
– csökkenti az allergia és asztma kialakulásának esélyét
– hosszú távon védelmet nyújt a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség kialakulása ellen

és az édesanyára is:
– a szoptatás csökkenti a szülés utáni vérzést, segít a várandósság előtti testsúly visszanyerésében és az első hat hónapban természetes fogamzásgátlóként hat
– a szoptató édesanyák jobban tűrik a stresszt, kisebb a depresszió kialakulásának esély

Összességében elmondható, hogy ez a legolcsóbb egészségmegelőző módszer. A magyar édesanyák kb. 90 %-a kezdi meg a szoptatást, azonban ez az arány jelentősen csökken 4, majd 6 hónapos korra, amikor a kizárólag szoptatottak arány már csak 37%! Ahhoz, hogy sikeresek legyenek terveik megvalósításában, nemcsak elhatározásra, hanem támogatásra és helyes információkra is szükségük van.

A szoptató édesanyák problémáik megoldásához több egészségügyi szakembertől is kérhetnek segítséget. Általában védőnőjükhöz, gyermekorvosukhoz, szülész-nőgyógyászukhoz fordulnak.

Mivel a laktáció kérdésköre kevés hangsúlyt kap az orvosképzésben csakúgy, mint az egészségügyi szakdolgozók képzésében, az egészségügyi szakemberek kevés ismerettel és jártassággal rendelkeznek ahhoz, hogy a szoptatási problémákat orvosolják.

Ezért van szükség olyan, a humán laktáció területén képzett szakemberekre, akik segítik az édesanyát abban, hogy a nehézségeket áthidalva a szoptatás zökkenőmentesen folytatódjék mindaddig, amíg azt az anya és a gyermek kölcsönösen kívánják.

A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri, illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemős nővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti az ő munkájukat.


ESZA