Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ÉPC-Honvédkórház új weboldala

Az ÉPC-Honvédkórház új weblapja a https://epc.euintezmeny.hu címen érhető el.

Részletek

Térdprotézis beültetések a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. június 13., hétfő 14:22

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központja folyamatosan végez térdprotézis beültetéseket. Az ilyen típusú beavatkozásokra vonatkozó kérdéseinkkel Dr. Molnár Szabolcs ortopéd-traumatológus főorvos Ph.D - t kerestük fel, hogy tájékoztathassuk azokat a betegeinket, akik ilyen vagy ehhez hasonló problémákkal fordulnak hozzánk.

  • Mikor szükséges vagy javasolt térdprotézis beültetése?

Ez egy összetett döntés eredménye, amelyhez jól kell ismerni a beteget, a panaszait, az életvitelét és megfelelően fel kell világosítani a lehetséges kockázatokról, esetleg szövődményekről. Tudni kell a munkakörét (ha még aktív) vagy nyugdíjasként az aktivitását, élethelyzetét (segítő vagy éppen ápolandó családtagok). Ismerni kell betegségeit és tisztázni kell esetleges túlsúlyának veszélyeit. Térdprotézis beültetést akkor javasolunk, amikor a betegnek a mindennapi életvitelét, esetleg alvását is befolyásoló, sokszor akadályozó panaszai alakulnak ki a kopott térde miatt. Amikor ez már nem enyhíthető, úgynevezett nem műtétes módszerekkel, akkor javasoljuk a beültetést. Minden esetben felhívjuk a figyelmét, hogy mi ezzel nem ígérünk csodát: nem varázsoljuk 18 évessé és sovánnyá. Amit hosszú évek alatt alakult ki (testsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség miatti rossz keringés, stb.), azt mi egy jól beültetett térdprotézissel nem tudjuk kicserélni. Csak a kopott izületét, amelynek ugyanúgy árt az esetleges túlsúly, illetve kóros terhelés. 

Térdprot (3 of 43)
  • Milyen előzetes vizsgálatokon kell átesnie a betegnek?

A Honvédkórházban rendkívül precízen és a szakma szabályainak megfelelően történik  kivizsgálás az erőn felüli munkát végző várólista koordinátorok vezetésével. Először is szükséges a góckutatás azért, nehogy legyen a betegben góc, ami aztán felülfertőzi a beültetett idegen fémet és műanyagot. Ha relative fiatal és egészséges, még önmagának is adhat le előre vért pár hónappal a tervezett beavatkozás előtt, hogy legyen ideje a szervezetnek visszatermelni a "lecsapolt" vért.

Minden olyan betegségéről, amely miatt gyógyszeres kezelés alatt áll vagy amely rizikót jelenthet, kérünk friss szakorvosi véleményt. Ha ezek rendben vannak, akkor a műtét közeledtével ún. "nagyrutin" labor-, vércsoport és ellenanyag, valamint mellkas röntgen vizsgálatot végzünk. Friss EKG-val anaesthesiológushoz jegyezzük elő, ahol átnézik ezeket a dokumentumokat a betegvizsgálat mellett és javasolnak még - ha szükséges - további konziliumokat (cardiológia, urológia, hasi ultrahang stb.). Itt még akadályt jelenthet a véralvadásgátló szedése, amelyet megfelelő módon és időben olyanra kell módosítani, amely a műtétnél véd, de nem okoz extrém nagy vérzést.

ESZA